Najnovije vesti

DETE JE BILO NEUHRANJENO I ZAPUŠTENO: Zaštitnik građana o kontroli porodice iz Malog Crnića NIJE KOD HRANITELJA ZBOG SIROMAŠTVA
Foto: Beta/Saša Đorđević

RODITELJI DELIMIČNO LIŠENI PRAVA

DETE JE BILO NEUHRANJENO I ZAPUŠTENO: Zaštitnik građana o kontroli porodice iz Malog Crnića NIJE KOD HRANITELJA ZBOG SIROMAŠTVA

Društvo

BEOGRAD - Zaštitnik građana je posle saznanja iz medija da je dete iz Malog Crnića uz asistenciju policije i sudije krajem prošle godine izmešteno iz svoje porodice, utvrdio je da je ono bilo higijenski, intelektualno i socijalno zapušteno, da su roditelji delimično lišeni roditeljskog prava i da je dete zbog stalnog zanemarivanja smešteno kod hranitelja.

Zoran Pašalić
foto: Beta

Zaštitnik građana je pokrenuo u novembru 2020. godine postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, posle navoda u medijima da je Centar za socijalni rad (CSR) Malo Crniće zbog siromaštva oduzeo dete od roditelja, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Iz dostavljene dokumentacije o nadzoru koji je resorno ministarstvo izvršilo nad CSR Malo Crniće, utvrđeno je da je on roditeljima više puta ukazivao da je dete neuhranjeno i da higijenski uslovi u kući nisu zadovoljavajući, pa je zbog takvog stanja intenziviran rad sa porodicom i uveden korektivni nadzor nad vršenjem roditeljskog prava.

CSR Malo Crniće je zatim, kako je utvrdio Zaštitnik građana, pokrenuo sudski postupak za delimično lišenje roditeljskog prava oba roditelja.

U tom postupku CSR Veliko Gradište i Golubac utvrđeno je da je dete neuhranjeno i higijenski, intelektualno i socijalno zapušteno, pa je predloženo delimično lišenje roditeljskog prava, što je i učinjeno sudskom presudom koja je postala pravnosnažna u decembru 2019. godine.

S obzirom da dete nije dobrovoljno predato, Centar je nastavio praćenje porodice i organizovao terenske posete, a pred sudom je pokrenut izvršni postupak pa je u oktobru 2020. godine dete preuzeto od roditelja i smešteno u hraniteljsku porodicu, navodi se u izveštaju dostavljenom Zaštitniku građana.

Pre preuzimanja deteta, kako je utvrdio Zaštitnik građana, stručnjaci CSR su sa izvršnim sudijom i policijskim službenicima iz Malog Crnića dogovorili da će se od izvršenja odustati ako se dete uznemiri zbog toga ili ako se bude opiralo, a kao se to nije dogodilo, majka je spakovala osnovne stvari i nakon lekarskog pregleda dete je smešteno u hraniteljsku porodicu, gde se i danas nalazi.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Roditelji su, kako proističe iz dokumentacije ministarstva, pokrenuli sudski postupak za vraćanje roditeljskog prava, a CSR Veliko Gradište i Golubac treba da proceni da li je u odnosu na prethodnu procenu došlo do bitnih promena značajnih za vršenje roditeljskog prava oba roditelja, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...