01:08

IMUNOLOG DUŠAN POPADIĆ: Nema POPUŠTANJA, još uvek nije dovoljan broj građana IMUN na KORONU! (KURIR TELEVIZIJA)

puls srbije

IMUNOLOG DUŠAN POPADIĆ: Još nije dovoljan broj imun na virus i pored vakcinacije, i dalje treba voditi računa o merama zaštite

Društvo -

Juče je stiglo I prvih 150.000 doza vakcine "AstraZeneke", čime je Srbija, uz UAE, postala jedina zemlja u svetu koja evo već od danas ima na raspolaganju više od tri vakcine. Oksfordska, odnosno AstraZeneka vakcina delovala je kao cepivo koje najviše obećava, koje će biti najjeftinije i kao takvo spas za sve siromašne zemlje. Međutim, konkurenti su je brzo pretekli po efikasnosti, a za AstraZeneku i Univerzitet Oksford samo su se nizali problemi.

Imunolog Dušan Popadić, profesor imunologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu, govorio je u Pulsu Srbije.

Dušan Popadić
foto: Kurir

Revakcinacija AstraZenekom ide posle 12 nedelja?

- Nemam sumnje po pitanju vakcinacije tom vakcinom. Najviše antitela se postiže posle 12 nedelja.

Ruski institut Gamaleja koji je razvio vakcinu protiv kovida 19 "Sputnjik V" potvrdio je početak kliničkih ispitivanja kombinovane primene svoje i vakcine AstraZeneka. Da li to može da jedni prime jednu pa drugu?

- Dok se ne objave rezultati to se neće raditi, ali pošto su te vakcine bazirane na istoj tehnologiji, onda suštinski nema razlike u tipu odgovora koji ta vakcina izaziva.

Zašto ima toliko zaraženih i pored vakcinacije?

- NIje prvi put ta sami nešto pokvarimo. Još nije dovoljan broj imun na virus, i dalje treba voditi računa o merama zaštite.

Primio si dugo očekivanu vakcinu, sačekao one potrebne dve nedelje posle druge doze i onda trk u laboratoriju da proveriš nivo antitela u krvi, da znaš koliko si bezbedan. Ipak, brojke na nalazu umeju da zbune. Kako da tumačimo IgG antitela posle vakcine protiv korone i koliko nam zapravo govori taj test?

Dušan Popadić
foto: Kurir

- Ne treba raditi testove, veoma mali broj ljudi ume pravilno da protumači te nalaze. O tome ne treba diskutovati previše, ako smo vakcinisani tri ili dve nedelje posle revakcinacije mi smo zaštićeni, osim ukoliko dobijemo vrlo veliku infektivnu dozu. Ne treba se zamarati i proveravati to. To mogu da rade lekari. Kao što se ne bavimo antitelima protiv gripa ni pre ni posle vakcinacije.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track