KURIR OTKRIVA SVE O ASTRAZENEKA VAKCINI: Mogu da je prime osobe od 18 godina i starije, a doze se daju u razmaku 4 -12 nedelja!
Foto: Zorana Jevtić

stiglo ČETVRTO CEPIVO

KURIR OTKRIVA SVE O ASTRAZENEKA VAKCINI: Mogu da je prime osobe od 18 godina i starije, a doze se daju u razmaku 4 -12 nedelja!

Društvo -

Kurir vam predstavlja najznačajnije podatke o AstraZeneKa vakcini, i četvrtom cepivu koje se od danas daje građanima Srbije, a koji su izabrali ovu vakcinu bristansko-švedske kompanije.

Svi podaci su iz Stručno-metodološkog uputstva za sprovođenje vanredne preporučene imunizacije protiv covid-19 u Republici Srbiji, a sačinili su ga Ministarstvo zdravlja, Nacionalnog koordinacionog tima za sprovođenje imunizacije protiv COVID-19, Strucni komitet za imunizaciju i "Batut". Zvanični naziv vakcine je ChAdOx1 nCoV-19 Corona Virus Vaccine (Recombinant) COVISHIELD, a proizvedena je u Indiji - SERUM INSTITUTE OF INDIA PVT. LTD. Jedna doza (0,5 ml) sadrži: 5 x 10na10-ti čestica virusa (vp) - *Rekombinant, replikaciono - deficitaran vektor adenovirusa šimpanze koji enkodira glikoprotein šiljka (S) SARS-CoV-2 proizveden u genetski modifikovanom ljudskom embrionskom bubregu (HEK) 239 ćelije - piše u uputstvu.

Sajam, vakcinacija
foto: Zorana Jevtić

Vakcina je za osobe od 18 godina i starije, daju se de doze u razmaku 4-12 nedelja, a vakcinaciju treba odložiti ako osoba ima akutna, ozbiljna febrilna oboljenja, ali ne i iako prehladu i /ili slabiju temperaturu. Neželjene reakcje su retke i blage, glavnom bol na mestu uboda, glavobolja, malaksalost. - Vakcina koja je u prometu u RS po rešenju 515-07-00209-21-001 od 19.02.2021. godine sadrži 5 ml rastvora za injekciju u svakoj bočici, odnosno 10 doza vakcine. Nije potrebno dodatno razblaživanje vakcine. Nakon otvaranja bočice vakcinu odmah upotrebi - piše u uputstvu.

O VAKCINI - za osobe od 18 godina i starije - dve doze od po 0,5 ml - druga doza da se daje 4-12 nedelja posle prve - idealno dati je u deltoidni mišić - stari: Efikasnost i bezbednosni podaci su trenutno ograničeni na pojedince od 65 godina i starije. Nije potrebna doza korekcije za starija lica od 65 i više godina. - deca: Bezbednost i efikasnost COVISHIELD kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina još nije utvrđena. Nisu dostupni podaci. - rastvor je bezbojan ili blage braon boje, bistar do blagomutan, i bez čestica, sa pH od 6,6. - čuvati u frižideru (2şC-8şC), kada se otvore, bočice sa više doza najviše 6 sati se čuvaju na temperaturi 2şC-25şC

KONTRAINDIKACIJE - Hipersenzitivnost na aktivne supstance ili bilo koji od ekscipijenata (L-Histidin, L-Histidin hidrohloridmonohidrat, Magnezijumhloridheksahidratpolisorbat 80, Etanolsaharoza, Natrijumhlorid, Dinatrijumedetatdihidrat (EDTA), Voda za injekciju)

- Kao i sa svim vakcinama koje se ubrizgavaju, odgovarajući medicinski tretman i nadzor uvek treba da budu spremni u slučaju anafilaktičke pojave nakon davanja vakcine. - Davanje COVISHIELD treba da se odloži kod pojedinaca koji imaju akutna, ozbiljna febrilna oboljenja. Međutim, manja infekcija, kao što je prehlada, i/ili slabija temperatura ne treba da odlože vakcinaciju. - Kao i sveostale intramuskularne injekcije, COVISHIELD treba da se daje pažljivo pojedincima s trombocitopenijom, bilo kojim koagulacionim poremećajem ili licima na antikoagulacionoj terapiji, jer krvarenje ili modrice mogu da se pojave nakon intramuskularnog davanja vakcine kod tih pojedinaca.

vakcina, Astrazeneka
foto: EPA /DOMINIC LIPINSKI / POOL

- Nije poznato da li pojedinci sa oslabljenim odgovorom imunog sistema, uključujući lica koja primaju imunosupresante kao terapiju, imaju isti odgovor na režim vakcinacije kao imunokompetentna lica. Imunokompromitovani pojedinci mogu imati relativno slabiji odgovor imunog sistema na režim vakcinacije. - Uticaj na sposobnost vožnje i upotrebe mašina nema ili ima zanemarljiv. - Trajanje zaštite još nije ustanovljeno. Kao i sasvakom vakcinom, vakcinacija COVISHIELD možda neće zaštiti sve primaoce vakcine - Preporuka: Imajući u vidu nove vakcine u primeni, bezbednije je zbog nadzora nad neželjnim dogadajima ne aplikovati ih istovremeno sa nekom drugom vakcinom ukoliko to nije neophodno (npr. vakcina protiv tetanusa, besnila).

PLODNOST I DOJENJE: - Preliminarne studije na životinjama ne pokazuju direktno ili indirektno neželjeno dejstvo na plodnost. - Preliminarne studije na životinjama ne pokazuju direktno ili indirektno neželjeno dejstvo na trudnoću, embriofetalni razvoj, porodaje ili postnatalni razvoj; definitivne studije na životinjama još nisu okončane. - Davanje COVISHIELDa tokom trudnoće treba se samo uzeti u obzir kada je potencijalna dobrobit veća od potencijalnih rizika po majku i fetus. - Dojenje: Nije poznato da li se COVISHIELD izlučuje u ljudskom mleku.

NEŽELJENE REAKCIJE - Najčešće: osetljivost mesta injekcije (>60%); bol mesta injekcije, glavobolja, umor (>50%); mialgija, malaksalost (>40%); pireksija, jeza (>30%); i artralgija, mučnina (>20%). Većina su blage do srednje i uglavnom prolazile za nekoliko dana. Ređe neželjena dejstva nakon druge doze. - Neželjena dejstva su uglavnom bila blaža i ređe su prijavljivana kod starijih (više od 65 godina).

ISPITIVANJA - Bezbednost AstraZeneca vakcine zasnovana je na ranoj analizi sakupljenih podataka iz četiri kliničke studije sprovedene u Ujedinjenom Kraljevstvu, Brazilu i Južnoafričkoj Republici. U period analize, 23.745 učesnika dobili su ili AstraZeneca vakcinu ili kontrolnu. Od tih, 12.021 je primilo barem jednu dozu AstraZeneca vakcine. Medijana trajanja perioda do sledece vakcinacije u Astra Zeneca grupi bila je 105 dana nakon doze 1. i 62 dana nakon doze 2. Od učesnika koji su primili Astra Zeneca vakcinu 90,3% su bili stari 18-64 godina, i 9,7% su imali 65 ili više godina. Većina ispitanika bili su beli (75,5%), 10,1% su bili crni i 3,5% su bili Azijati; 55,8% su bile žene i 44,2% muškarci.

(Kurir.rs / J.S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track