POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI: Opštine Varvarin, Aleksinac i Medveđa u projektu reforme lokalnih finansija
Foto: Opština Varvarin

relof

POTPISAN MEMORANDUM O SARADNJI: Opštine Varvarin, Aleksinac i Medveđa u projektu reforme lokalnih finansija

Srbija -

Opština Varvarin, Aleksinac i Medveđa potpisale su sa Švajcarskim državnim sekretarijatom za ekonomske poslove (SECO) i Projektom “Reforma lokalnih finansija II u Srbiji” (RELOF2) Memorandum o saradnji, kojim se obezbeđuje stručna podrška Projekta u uspostavljanju ili unapređenju finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije, uvođenju inovativnih modela u javnim finansijama i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima.

projekat
foto: Opština Varvarin

Memorandum su potpisali predsednici opština Aleksinac Dalibor Radičevića i Medveđe Nebojša Arsić i u zamenik predsednice opštine Varvarin Dejan Milanović.

Izrazivši zadovoljstvo time što je opština Varvarin i zvanično deo Projekta RELOF2, zamenik predsednice opštine Varvarin Dejan Milanović ističe da je cilj ovog projekta unapređenje upravljanja javnim finansijama i pružanje kvalitetnijih usluga građanima.

“Očekujemo mnogo benefita od ovog Projekta i da pored unapređenja finansijskog upravljanja i kontrole, interne revizije, uvođenja inovativnih modela u javnim finansijama i nadzora nad lokalnim javnim preduzećima unapredimo i međuopštinsku saradnju kroz razna partnerstva, da iskoristimo eksperte sa Projekta kako bi upravljanje javnim finansijama bilo efikasnije i transparentnije, sve u cilju podizanja rada i upravljanja lokalne samouprave na neki viši nivo i pružimo efikasniju i kvalitetniju uslugu našim građanima”, rekao je Milanović nakon potpisivanja Memoranduma.

Direktorka Projekta RELOF2 Ana Jolović izdvaja da će građani benefite najbolje osetiti u onom delu gde se lokalne samouprave pomeraju od toga da li rade po zakonu, što se već sada podrazumeva, ka tome da li ispunjavaju ciljeve.

“Nije poenta samo raditi po zakonu, vi možete sve uraditi po zakonu i da nikakav cilj ne ispunite i da se loklna samouprava i lokalni razvoj nikad ne pomeraju”, naglasila je Jolović i precizirala da je neki dugoročniji cilj ovog Projekta da se upravlja javnim finansijama kako bi građani mogli da osete benefite Projekta.

projekat
foto: Opština Varvarin

Projekat RELOF2, koji podržava Vlada Švajcarske, tokom 2021. i 2022. godine obezbediće ekspertsku podršku ovim lokalnim samoupravama u primeni propisa, uspostavljanju procedura i mehanizama i uvođenju novih alata ovim oblastima, sa ciljem da se unapredi način planiranja, raspodele i kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i nadzor nad radom lokalnih javnih preduzeća.

(Kurir.rs/ Ž. M. Foto: Opština Varvarin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track