Najnovije vesti

KRAJ ISTORIJE DUGE 125 GODINA: Prirodnjački muzej u Beogradu gubi status samosalne ustanove kulture
Foto: Nebojša Mandić

promene

KRAJ ISTORIJE DUGE 125 GODINA: Prirodnjački muzej u Beogradu gubi status samosalne ustanove kulture

Društvo

Prirodnjački muzej u Beogradu kako je saopšteno danas iz ove ustanove uskoro gubi svoj 125-godišnji status značajne samostalne nacionalne ustanove kulture, nauke i prosvete i postaje radna jedinica Zavoda za zaštitu prirode Srbije Kako se navodi, utisak je da je ovakva zamisao doneta naprečac, bez dobre namere i dobrog promišljanja, a očigledno i bez zakonske pripreme", poručuju u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu.

Kako dodaju,125 godine posle osnivanja, Prirodnjački muzej je još uvek u privremenom smeštaju, bez prostora za normalan rad i čuvanje i zaštitu zbirki, bez stalne izložbene postavke koja bi na jednom mestu prezentovala veliku prirodnu i kulturnu baštinu Srbije.

"Osim jednog zvaničnog razgovora 25. januara ove godine, kada je donedavnom pomoćniku ministra predočeno neslaganje sa namerama o pripajanju Prirodnjačkog muzeja resoru zaštite životne sredine, daljih podrobnijih i zvaničnih informacija i kontakata s predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja nije bilo. Pokušaji uspostavljanja dijaloga od strane Prirodnjačkog muzeja nisu nailazili na odziv nadležnih u Ministarstvu kulture", navedeno je iz ove ustanove.

Zavod za zaštitu prirode Srbije je, inače, osnovan 1948. godine na inicijativu Prirodnjačkog muzeja.

Direktor Prirodnjačkog muzeja Milan Paunović rekao je za Tanjug da se sutra očekuje sastanak sa predstavnicima Ministarstva kulture na tu temu.

Kurir.rs/Tanjujg

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...