Najnovije vesti

PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE U HRVATSKOJ: Danas obilazi Baniju i stradale u zemljotresu, a sutra manastir Jasenovac
Foto: Zorana Jevtić

spc

PATRIJARH SRPSKI PORFIRIJE U HRVATSKOJ: Danas obilazi Baniju i stradale u zemljotresu, a sutra manastir Jasenovac

Društvo
13:00h

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije posetiće danas Baniju i porodice stradale u nedavnom zemljotresu u Hrvatskoj, a sutra Jasenovac.

Patrijarh će danas posetiti stanovnike Banije stradale u decembarskom zemljotresu, zajedno sa episkopom gornjokarlovačkim Gerasimom, a u organizaciji Mitropolije zagrebačko-ljubljanske i Srpskog narodnog veća (SNV) u Hrvatskoj, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SNP).

Dolazak na Baniju patrijarh srpski Porfrije započinje u Majskim Poljanama, gde će posetiti kontejner porodice Pavla Kukoleče, a obići će još nekoliko stradalih porodica u Majskim Poljanama i Glini, kojima aktivisti SNV s područja Gline već nedeljama nesebično pomažu.

Predviđeno je da nakon posete banijskim porodicama, u povratku u Zagreb u bazi Civilne zaštite Lekenik prisustvuje isporuci dva velika i četiri manja kontejnera, koji su donacija SPC i Ambasade Srbije u Zagrebu.

Ova poseta je, kako ističu iz SNV-a, nastavak pomoći koju SPC uporno i nesebično od prvog dana nakon zemljotresa šalje stanovnicima Banije, a usmerava se upravo iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske, sa čijeg čela dolazi novi patrijarh i u koordinaciji s humanitarnom inicijativom SNV “Banija je naša kuća”.

Patrijarh srpski posetiće sutra Manastir Jasenovac na poziv episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Sveštenstvo ove episkopije dočekaće patrijarha Porfirija u manastiru u 15.30 časova kada će biti služena doksologija.

Patrijarh Porfirije juče je posetio Srpsku pravoslavnu gimnaziju Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu.

Patrijarh je Gimnaziju obišao sedmog dana od kako je, 19. februara, ustoličen u tron beogradsko-karlovačkih mitropolita i patrijaraha srpskih u Beogradu.

(Kurir.rs/ atvbl)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...