Najnovije vesti

MINISTAR RUŽIĆ PREDLAŽE: Dara iz Jasenovca da uđe u program za srednje škole (ANKETA)
Foto: Ana Paunković

MINISTARSTVO PROSVETE

MINISTAR RUŽIĆ PREDLAŽE: Dara iz Jasenovca da uđe u program za srednje škole (ANKETA)

Društvo
09:43h

Kako je rekao, veoma je važno da naša deca budu učena o tome šta se događalo u našoj istoriji

BEOGRAD - Predložio sam da se film "Dara iz Jasenovca" nađe u programu za srednje škole, uz saglasnost roditelja, rekao je jutros ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

"Mislim da bi to bilo dobro i da se organizuju projekcije za srednjoškolce. Već smo razgovarali i sa producentima i sa režiserom i to je naravno i njihova ideja", naveo je Ružić za RTS.

Kako je rekao, veoma je važno da naša deca budu učena o tome šta se događalo u našoj istoriji.

"Nama je potrebna kultura sećanja. 'Dara iz Jasenovca' je izuzetan umetnički opus koji dovodi do onoga što je nama potrebno, a to je kultura sećanja", dodao je ministar. Povodom predloga predsednika države da se "srpski jezik, istorija i geografija pišu i štampaju u Srbiji", Ružić je kazao da je predsednik izneo "uvremenjenu i potrebnu ideju".

"Juče smo razgovarali, već sutra imamo radnu grupu kako bi pripremili zakonodavnu inicijativu i intervenciju u pogledu zakona o udžbenicima", istakao je Ružić. Upitan šta je do sada bilo sporno, odgovorio je da ako pogledamo razvijene zemlje EU, tamo je, kaže, i manir i pravilo da sve tzv. identitetske udžbenike štampa država.

"Ne vidim zašto bi mi bili drugačiji i zašto bi nam bilo suspendovano pravo da tako nešto radimo", kazao je on podsetivši da je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dugi niz godina bio jedini izdavač, a da je sada pao na tri odsto tržišta.

On je rekao da je 2009. donet Zakon o udžbenicima koji je "liberalizovao tržište" kada je Zavod postao, kako je rekao, "trinaesto prase".

"Doveden je u poziciju da nije uspeo da se izbori sa konkurencijom. Nije poenta u ugrožavanju ili nametanju nezdrave konkurencije, ovde se radi o tome šta je javni interes. I koji su to udžbenici od javnog interesa... to jesu 'srpski, istorija i geografija'. Govorimo o drugom ciklusu osnovne škole, 5-8. razreda i o srednjim školama", precizirao je ministar.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...