01:46

MLAĐE OSOBE DONOSE INFEKCIJU U PORODICE! Dr Stanković iz Vranja: NE POŠTUJU se mere! Smrtni ishodi SVAKODNEVNI (KURIR TELEVIZIJA)

DRAMATIČNA SITUACIJA NA JUGU

MLAĐE OSOBE DONOSE INFEKCIJU U PORODICE! Dr Stanković iz Vranja: NE POŠTUJU se mere! Smrtni ishodi SVAKODNEVNI (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Na jugu Srbije situacija sa korona virusom svakodnevno se pogoršava. Prema rečima lekara iz Vranja i Niša, zdravstveni sistem je pred pucanjem, a medicinski radnici apeluju na zatvaranje.

Epidemiolog doktor Slađan Stanković iz Vranja kaže da su smrtni ishodi u ovoj oblasti od novembra svakodnevni.

-Zdavstveni sistem je na granici u okrugu Pčinje, procenat osoba sa srednje teškom kliničkom slikom na dnevnom nivou je porastao na 20 posto. Sve te osobe zahtevaju hospitalizaciju - Ono što posebno zabrinjava jeste mlađa populacija predškolske i školske dece kod koje se korona širi izuzetnom brzinom.

Prema doktorovim rečima, iako se mere u načelu poštuju, gužve su ogromne po prehrambenim radnjama, a problem predstavljaju i posete iz Severne Makedonike.

- Uglavnom se poštuju mere, osim da izuzmemo trgovinske i ugostiteljske objekte, gde se mere ne poštuju u potpunosti. Nameće se potreba da se dodatne mere preduzmu, da se pooštri poštovanje mera - kaže doktor i dodaje da osim jače kontrole, neophodna je i naša svest o ozbiljnoj situacij.

-Reći ću ovako grubo da smo u novembru i decembru, pa i sad imali po jednog mrtvog na svakodnevnom nivou, a neophodni su i transporti za veće centre. Mlađe osobe prenose infekciju u porodice, oboljevaju gotovo svi članovi porodice, ali je najrizičnije i najteže je kada oboli stariji član porodice, gde se uglavnom završi sa smrtnim ishodom - kaže epidemiolog iz Vranja dr Stanković.

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track