OSNOVCIMA U HRVATSKOJ DAT BIZARAN ZADATAK: Da li biste pre seli kraj srpskog vojnika, prostitutke ili homoseksualca?
Foto: Profimedia

predrasude

OSNOVCIMA U HRVATSKOJ DAT BIZARAN ZADATAK: Da li biste pre seli kraj srpskog vojnika, prostitutke ili homoseksualca?

Društvo -

Veroučiteljica u OŠ "Milan Brozović Kastav" kod Rijeke dala je učenicima osmog razreda skandalozan zadatak da, od nekoliko ponuđenih, izaberu tri osobe pored kojih bi sedeli u vozu, kao i troje s kojima nikako ne bi putovali. A među ponuđenim odgovorima su se, između ostalog, našli homoseksualac, prostitutka iz Berlina, Rom koji je tek izašao iz zatvora i srpski vojnik iz Bosne! "Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb - Indija. Put će trajati nedelju dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao suputnike u svom kupeu. Osobe su sledeće...", ovako glasi zadatak koji je dat mališanima, a koji je izazvao burne reakcije na društvenim mrežama.

Pored srpskog vojnika iz Bosne, među ponuđenim odgovorima nalaze se i lekar specijalista za pobačaje, "afrička žena koja prodaje proizvode od kože", Indijka s jednogodišnjim detetom, kompjuterski haker, Jehovin svjedok, mladi umetnik koji boluje od AIDS, hrvatski tajkun... Ovaj zadatak izazvao je gomilu komentara, a mnogi korisnici društvenih mreža istakli su da je skandalozno davati đacima ovakve primere koji podstiču predrasude i stigmatizuju određene grupe ljudi.

Da je ovaj zadatak neprimeren smatra i direktorka ove škole Sandra Krpan.

- Veroučiteljica jeste dala zadatak učenicima osmih razreda. Zatražila sam njeno pisano saopštenje nakon obavljenog telefonskog razgovora. U razgovor je uključena stručna saradnica škole, socijalni pedagog jer sadržaj ocenjujemo neprimerenim iako veroučiteljica navodi da je zadatak upotrebila kako bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude prema ljudima - rekla je direktorka Krpan, a prenosi hrvatski portal Index.hr.

Dodala je da se ta škola apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti:

- Tome i podučavamo učenike. Žao nam je ako je došlo do iznošenja neprimerenih poruka našim učenicima. O svemu ćemo obavestiti ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju i postupiti skladno pravilnicima i zakonom.

Miodrag Linta
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona kaže za Kurir da ovakve vežbe ne samo da nisu delotvorne u demistifikaciji predrasuda, već ih, naprotiv samo još više učvršćuju:

- Ovakvi zadaci predstavljaju zloupotrebu dece u svrhu jačanja predrasude, u ovom slučaju prema Srbima i srpskim borcima. Mladima bi trebalo objasniti da je bio rat i da je u ratu bilo onih koji su činili zločine i da to treba osuditi. Bilo ih je na svim stranama, kao što je bilo i žrtava koje sve treba jednako poštovati. Prošlost se ne može prevazići ako se ističe da je samo jedna strana zločinačka, kao što se to ovde sugeriše.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

SAVO ŠTRBAC

Najveći greh je biti Srbin

Savo Štrbac
foto: Aleksandar Jovanović Cile

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informacionog centra "Veritas", kaže za Kurir da je upoređivanje srspkog vojnika sa prostitutkama krajnje neprimereno.

- U Hrvatskoj je i dalje najveći greh biti Srbin i pravoslavac. U odgoju dece u Hrvatskoj ne učestvuju samo majka i otac, već i obrazovne ustanove, crkva, mediji. A upravo te ustanove su vršile indoktrinaciju omladine i učili ih da mrze sve što je srpsko. Danas imate omladinu koja više mrzi Srbe nego stariji ljudi sa kojima smo nekada živeli zajedno. Pitanje je kako se to može promeniti, ali upoređivanje srpskog vojnika i prostituke teško da može biti pravi način.

MILORAD PUPOVAC

Rizik od pogrešne primene

Milorad Pupovac
foto: Marina Lopičić

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća, kaže za Kurir da ovakve vežbe, ukoliko se ne primenjuju na ispravan način, mogu dovesti do širenja predrasuda, a ne njihovog suzbijanja.

- Ukoliko se ove predrasude ne objašnjavaju kao predrasude i prema njima se kritički ne odnosi, onda one mogu služiti širenju predrasuda, a ne njihovom suzbijanju - rekao je on i pozdravio rekaciju nadležnih u školi, jer kako kaže ovakav vid predavanja u najmanju ruku nosi rizik od pogrešne primene.

SLIČNE VEŽBE FINANSIRA EU

Cilj je navodno da se radi na predrasudama

Slična vežba, u kojoj se takođe pojavljuje srpski vojnik iz Bosne i prostitutka iz Berlina, nalazi se i u listiću koji objavljuje "Praktična škola", program finansiran od strane EU, koji za cilj, navodno, ima sprečavanje radikalizacije kroz podsticanje kritičkog razmišljanja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track