01:49

SVE UČESTALIJE NESREĆE U RUDNICIMA: Otkrivamo zašto dolazi do najgorih scenarija pod zemljom (KURIR TELEVIZIJA)KURIR

najopasniji posao u srbiji

SVE UČESTALIJE NESREĆE U RUDNICIMA: Otkrivamo zašto dolazi do najgorih scenarija pod zemljom (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Za samo nedelju dana na Površinskom kopu rudnika u Majdanpeku stradale su dve osobe - Dragutin Repedžić (53) koji je poginuo pred odlazak u penziju i Nemanja Petrović (29) iz Lajkovca, koga je pregazila teška rudarska mašina.

Tim povodom u Pulsu Srbije gostovao je Milanko Savić, načelnik Odeljenja geološke i rudarske inspekcije Sektora za geologiju i rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike.

On je rekao da je ministartsvo preko rudarske inspekcije izvršilo nadzor na mestima nesreće u rudniku bakra Majdanpek koja posluje u okviru kompanije Ziđin.

"Prikupljeni su podaci i ispitivani su uzroci koji su doveli do nesreće. Rudarski inspektor će nakon obrade podataka sačiniti smisleni izveštaj i dostaviti nadležnim organima na postupanje", rekao je on i naglasio da dok se ne završi istraga ne može da govori o uzrocima.

Kao najčešće uzroke naveo je velike rizike u procesu rada u podzemnoj eksploataciji mineralnih sirovina, nepredvidivo je kako se ponaša stenska masa, nepažnja prilikom rada, nepoštovanje radnih procedura, neprimenjivanje mera o bezbednosti i zaštiti na radu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track