Održan pomen u Goraždevcu
Foto: Radio Kim

Održan pomen u Goraždevcu

Društvo -
Parastos žrtvama održao je vladika Teodosije u crkvi Presvete Bogorodice pred stotinak meštana

GORAŽDEVAC - Pomen Ivanu Jovoviću (19) i Panteliji Dakiću (12) ubijenim pre devet godina kada su i danas nepoznate osobe pucale na grupu srpske dece koja su se kupala u reci Bistrici, održan je danas u Goraždevcu, na Kosovu.

Parastos žrtvama održao je vladika Teodosije u crkvi Presvete Bogorodice pred stotinak meštana.

Ivan Jovović i Pantelija Dakić ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali u Bistrici, a njihovi drugovi Đorde Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13) teško su ranjeni. Euleks je krajem 2010. godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a. UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz "kalašnjikova" na 50-ak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevacke enklave".

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju pozvala je juče UNMIK i Euleks da ponovo otvore istragu o ubistvu dvoje i ranjavanju četvoro srpske dece u Goraždevcu, podsećajući da, iako je prošlo devet godina, za taj zločin još niko nije odgovarao. Napadači na srpsku decu koja su se kupala blizu centra sela, nisu nađeni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će "prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice", a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK. U Goraždevcu danas živi oko 750 Srba, trećina broja od pre 1999. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track