STRAVIČNA SUDBINA HEROJA S KOŠARA: Posle dva moždana udara vojnik ostao nepokretan, smešten na banjsko lečenje
Foto: Kurir

PORODICA TEŠKO ŽIVI

STRAVIČNA SUDBINA HEROJA S KOŠARA: Posle dva moždana udara vojnik ostao nepokretan, smešten na banjsko lečenje

Društvo -

Dragan Nikolić (43), borac sa Košara, koji je ostao nepokretan posle preživljena dva moždana udara, 2. marta je smešten na lečenje u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju u Gamzigradu kod Zaječara.

Dva meseca je bio nepokretan, ležao u krevetu i otežano govorio, a negu su mu pružili ćerka Dragana (10), otac i brat Ivica. Dragan je samohrani otac koji izdržava ćerku od socijalne pomoći, njegov brat je zaposlen u Nišu, a otac seče drva ljudima kako bi zaradio novac. Opština je u više navrata donosila pakete pomoći, kao i njegovi ratni saborci, koji posećuju sve heroje koji teško žive i koji su bolesni.

Državni sekretar Miodrag Kapor iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekao je za Kurir da su oni dobili informaciju od Udruženja veterana iz Bora da je hitno potrebna pomoć heroju Nikoliću iz okoline Svrljiga.

- Opština Svrljig je Nikoliću obezbedila besplatno testiranje na koronavirus, a mi smo pomogli da on dobije besplatno lečenje, tako da je 2. marta prevezen u Gamzigrad, gde će biti 60 dana na rehabilitaciji. Nadamo se da će mu banja pomoći u lečenju i oporavku - kazao je Kapor.

Njegov prijatelj i saborac s Košara Siniša Jevtić rekao je za Kurir da je Dragan samo jedan u nizu od mnogih ratnih veterana koji teško žive.

- Nikolić je bio pravi heroj u prvim redovima borbe 1999. na Košarama. Te godine je ranjen kada je eksplodirala mina u njegovoj blizini i bacila ga 15 metara. Tada su mu se paralisale ruke i noge i bio je na lečenju u Peći. Posle rata on je oboleo od posttraumatskog stresnog sindroma. Ove zime je doživeo dva moždana udara, koja je preživeo, posle toga je doživeo i šlog i ostao nepokretan. Kuća u kojoj žive Nikolići je stara, oronula. Pošto je Dragan razveden, u kući se vidi da fali ženska ruka. Devojčica pomaže ocu, neguje ga, ali mora i u školu. Ona nije dete koje će svoje detinjstvo pamtiti po lepim stvarima. Dragan je, nažalost, samo jedan u nizu naših heroja koji žive u ovakvim uslovima, zato se mi angažujemo da se zakon za borce poboljša, da oni od države dobijaju bar neki novčani dodatak - rekao je Jevtić.

Veteran Mija Đidić

Bolestan živi u bedi

Mija Đidić (43), heroj sa Košara, živi u selu Milentija kod Brusa, u staroj oronuloj kući koja prokišnjava. On je teško oboleo od šizofrenije, a živi sa majkom Vidosavom, koja boluje od kancera. Jedini prihod koji dobijaju jeste socijalna pomoć u iznosu od 10.000 dinara. Majka je tri puta predavala dokumenta za tuđu negu i bivala odbijena. Tekući račun u banci Poštanska štedionica Vidosave Đidić za direktnu pomoć je 200-45883175-93 ili preko telefona 0631621642.

Pomoć puno znači

Bolje se oseća

Draganov brat Ivica Nikolić zahvalio se svima koji su pomogli da njegovom bratu: - Uz pomoć ministarstva, opštine i saboraca koji su se angažovali da pomognu moj brat je dobio besplatnu rehabilitaciju i zasad se dobro oseća. Ljudi koji su u mogućnosti da pomognu mogu uplatiti novac na račun banke Poštanska štedionica 200-123615719-64, za koji je ovlašćen Ivica Nikolić, ili uplatom na broj telefona 0612089392.

Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track