Najnovije vesti

KNJIŽEVNA ZAJEDNICA POTRESENA SMRĆU POZNATOG PESNIKA U NOVOM SADU: Milan je bio sudbinski obeležen, svaki stih je životom platio
Foto: Facebook

TRAGIČAN KRAJ BRAČNOG PARA NENADIĆ

KNJIŽEVNA ZAJEDNICA POTRESENA SMRĆU POZNATOG PESNIKA U NOVOM SADU: Milan je bio sudbinski obeležen, svaki stih je životom platio

Društvo

Tragična smrt pesnika Milana Nenadića (73) i njegove supruge Ileane Ursu Nenadić (67), duboko je potresla književnu zajednicu Novog Sada i Vojvodine, ali i cele Srbije.

"Sa Milanom sam drugovao više od četiri decenije, sve tamo od mladih sarajevskih dana, pa do poznih godina u ravnici, gde smo se voljom sudbine obojica obreli. Nenadić je jedan od onih sudbinski obeleženih, da ne kažem ukletih pesnika, sav u vlasti jezika i poezije, rekao je Tanjugu Đorđo Sladoje, urednik Letopisa Matice Srpske.

Za Milana Nenadića, Sladoje kaže da je bio pesnik izrazito tamnog glasa i pesimističke viziije sveta, neotporan na stvarnost sa kojom je bio u stalnoj zavadi i da nema sumnje da će niz njegovih antologijskih pesama ostati u istoriji srpske moderne poezije.

"Nenadić je svaki stih životom platio i to je, zapravo, zalog autentičnosti, lepote i iskupiteljske moći njegove poezije. Ileana Ursu je iz ženskog ugla tragala za simboličkim zalihama svakodnevice u finim stišanim jezičkim nijansama. Velika je njena uloga u uspotavljanju srpsko-rumunskih književnih veza u koje se i Milan uključio i kongenijalno prepevao Emineskua na srpski jezik", navodi Sladoje.

Da je srpska poezija ostala bez prvorazrednih stvaralaca potvrđuje i Jovan Zivlak, predsednik Društva književnika Vojvodine.

"Milan Nenadić je bio značajan pesnik o čemu svedoče brojne nagrade, a Ileana mu je bila prava podrška, ali je i ona za svoje stvaralaštvo bila višestruko nagrađivana. Srpska je književnost mnogo izgubila, a mi koji smo ih poznavali, ostali smo bez iskrenih prijatelja", kazao je Zivlak.

Milan i Ileana Ursa Nenadić pronađeni su mrtvi u nedelju oko podneva u porodičnoj kući u Petrovaradinu, a sumnja se da su se ugušili gasom zbog neispravnog gasnog kotla.

Pronašao ih je sin Filip, a tela su na obdukciji na Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu.

Komemoracija i sahrana biće organizovani kada u Srbiju stigne i ćerka koja živi u Bukureštu.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...