Najnovije vesti

MINISTAR MOMIROVIĆ U NIŠU: U aerodrom ulažemo 20 miliona evra, gradnja nove zgrade na leto (FOTO)
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic

VELIKI PROJEKAT

MINISTAR MOMIROVIĆ U NIŠU: U aerodrom ulažemo 20 miliona evra, gradnja nove zgrade na leto (FOTO)

Društvo

Ministar građevinarstva Tomislav Momirović najavio je danas tokom posete Nišu da će u niški aerodrom biti usloženo 20 milliona evra u toku ove i naredne godine, kao i da će radovi na izgradnji nove aerodromske zgrade početi na leto.

"Na leto kreću radovi na aerodromskoj zgradi, saobraćaj neće biti zaustavljen ni u jednom trenutku pošto će se paralelno izvoditi radovi. Prvo će se raditi nova zgrada, a onda će biti rekonstruisan postojeći deo zgrade", rekao je Momirović tokom obilaska aerodroma Konstantin Veliki.

Najavio je da će gradnja novog kontrolnog tornja SMATS-a na niškom aerodromu početi u oktobru ili novembru.

Tomislav Momirovic
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic

Obezbeđeno je 450 miliona dinara iz državnog budžeta za izradu projektno - tehničke dokumentacije, uključujući i studiju izvodljivosti kao i sredstva neophodna za izgradnju tornja.

"Očekujem u naredne dve godine da imamo potpuno novi i fenomenalan aerodrom, a građani Niša će onda imati sve koristi od vazdušne luke u svom gradu", naglasio je Momirović.

Ministar je održao sastanak u Gradskoj kući u Nišu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski i po završetku sastanka zajedno su obišli aerodrom Konstantin Veliki i lokaciju stanogradnje za pripadnike bezbednosti Srbije.

Na sastanku su razgovarali na temu ulaganja u komunalnu infrastrukturu Niša - o izgradnji regionalne deponije u okviru projekta "Čista Srbija'', o izmeštanju železničke pruge iz centra grada, neophodnim sanacijama lokalnih saobraćajnica.

Tomislav Momirovic
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic

Tokom obilaska aerodroma u Nišu rekao je da je projektovan još 1986, kao i da se upravo po pitanju tog aerodorma vidi koliko je država dobro ispregovarala investiciju sa Vansijem, koji je koncesionar beogradskog aerodroma.

"Mi nismo odustali od toga da razvijamo druge aerodrome, pored toga što smo našli najboljeg mogućeg partnera za aerodrom u Beogradu. Takođe, 2019. je bila najbolja za aviosaobraćaj na Konstantninu Velikom, gde smo imali 420.000 putnika. Mi prema ugovoru sa Vansijem imamo mogućnost da ovde prometujemo milion putnika, možemo i više, ali onda moramo da uđemo u neke drugačije aranžmane za pregovore sa Vansijem", naveo je Momirović.

Kaže da su odvojili velika sredstva za investicije u niški aerodrom, 1,4 milijarde dinara u rekonstrukciju postojeće zgade od 1.500 kvadrata, ali i u izgradnju potpuno nove zgrade koja će imati 7.000 kvadrata.

Tomislav Momirovic
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic

Za to je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno 12 miliona evra.

Ministar je istakao da bez obzira što je do sada najveća kriza u istoriji pogodila aviosaobraćaj, naša država ne odustaje od velikih investicija.

Napomenuo je da na niškom aerodromu u januaru bio zabeležan pad prometa putnika od 93 odsto u odnosu na januar prethodne godine.

"Vlada srbije i predsednik su insistirali da mi nastavimo invesiticije i spremni dočekamo izlazak iz pandemije, mi se ne povlačimo i idemo u susret problemu. Želimo da izađemo iz ove krize kao zemlja koja je najspremije to docekala i koja će imati najveći rast i najveću frekvenciju saobraćaja i najbolju infrastrukturu", naglasio je ministar.

Tomislav Momirovic
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic

Istice da će niški aerodrom biti verovatno najlepši u regionu posle aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

Zgrada će biti kapaciteta 1,5 miliona putnika godišnje i moći će da opsluži šest vazduhoplova istovremeno.

"U 2021. za razvoj vazdušnog saobraćaja Vlada Srbije je opredelila 4,2 milijarde dinara, što je najveći iznos do sada. Od tog iznosa 1,4 milijarde dinara je predviđeno za aerodrom Konstantiv Veliki u Nišu", istakao je Momirović.

Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da kod koncesije aerodroma "Nikola Tesla" moraju da se poštuju neka formalna i neformala pravila, da je to jedan od najbolje dogovorenih projekata od kojeg država ima velike koristi.

Dodaje da je ključno da se ne centralizuje aviosaobraćaj kao što je pre bio slučaj odnosno da beogradski aerodrom ne bude jedina vazdušna luka, ali i da se ne poremeti aranžma sa Vansije.

Ministar je obišao i radove na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti u kompleksu "Stevan Sinđelić".

"Gradimo trenutno oko 7.000 stanova u Srbiji, a ovde se gradi 190 stanova. Planiramo na drugoj lokaciji Ardija da pokrenemo u Nišu gradnju još 1.200 stanova", rekao je Momirović.

Tomislav Momirovic
foto: Tanjug/Dimitrije Nikolic

Rekao je da dve lamele sa 190 stanova treba da budu izgrađene do 6. oktobra i pozvao izvođače da to ispoštuju.

U toku je stavljanje objekata pod krov, a počelo je unutrašnje sređivanje, kabliranje, postavljanje drvenarije.

"Ovaj projekat je inicirao predsednik Srbije i njegov nalog i naše ambicije su da nijedan pripadnik službi bezbednosti nema nerešeno stambeno pitanje u narednim godinama", naveo je Momirović.

Naglasio je da to nisu jeftini stanovi, već stanovi koji su izuzetno kvalitetni i energetski efikasni.

Naglasio je da se investicije u Nišu i Niškom okrugu mere stotinama miliona evra.

"Biće regulisana deponija i predviđena je izgradnja spalionice u koju će biti investirano 100 milona evra, ka kojoj gravitira i 500.000 ljudi u okolini Niša i još 11 lokalnih samouprava".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...