01:56

Masovna imunizacija u Sremskoj Mitrovici: Vakcinacija bez prethodne prijave

danas kreće i vakcinacija u okolnim selima

U KRUŠEVCU I SREMSKOJ MITROVICI POČELA VAKCINACIJA GRAĐANA KOJI SE NISU PRIJAVILI: Na raspolaganju Sinofarm i AstraZeneka vakcine

Društvo -

U Kruševcu i Sremskoj Mitrovici od danas na posebnim punktovima mogu da se vakcinišu građani stariji od 60 godina koji se prethodno nisu prijavili preko E-uprave ili putem telefona.

U kruševačku halu sportova već stižu prvi građani koji žele vakcinu a nisu se prijavili.

Epidemiolog dr Predrag Pavlović kaže da je organizovano deset punktova i dodaje da su na raspolaganju dve vakcine – kineska proizvođača "Sinofarm" i britanska firme "AstraZeneka".

vakcina, Astrazeneka
foto: EPA /DOMINIC LIPINSKI / POOL

"AstraZeneka nije potpuno nova vakcina, spada u grupu vektorskih vakcina koje se već više godina koriste, koristi se kao nosač drugi virus pa se na bezazleni stavlja komponenta korone i brzo se dobija zaštita", ukazuje Pavlović.

Prema njegovim rečima, danas kreće i vakcinacija u okolnim selima, a u planu je, zavisno od interesovanja, da se otvore i drugi punktovi u drugim ambulantama u gradu.

Dodaje da su "na granici" sa medicinskim radnicima, ali ističe da sve ide glatko i brzo jer je organizacija dobra, a ekipe uigrane.

Prvom dozom je u Rasinskom okrugu vakcinisano oko 30.000 ljudi, od čega 17.000 u Kruševcu. U celom okrugu drugom dozom je vakcinisano oko 20.000 ljudi.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track