01:45

Svaka šesta Romkinja se uda pre 16. godine života

50 odsto romkinja se uda pre punoletstva

DEČJI BRAKOVI SU STVARNOST SRBIJE: Otac ćerki (14) našao verenika i prodao je za ALKOHOL (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Nacionalna koalicija za okončanje dečijih brakova pokrenuLa je kampanju „Dečiji brak nije romska tradicija" kako bi se iskorenila ova pojava u narednih deset godina. Slavica Vasić iz Romskog ženskog centra "Bibija" objasnila zbog čega mlade Romkinje prerano stupaju u brakove.

"Ja sam imala četrnaest godina. Išla sam u školu, došli su da me vere i otac me je prodao za male pare. Od tih para ništa nije u kuću uneo, sve je popio sa svojim drugarima u kafani".

Ovo je samo jedna od svedočanstva devojčice iz dokumentarnog filma Romskog ženskog centra "Bibija" koja je progovorila o dečjim brakovima, problemu sa kojim se mimo svoje volje suočava više od 50 odsto Romkinja u našoj zemlji koje se udaju pre punoletstva, dok svaka šesta i pre nego što napuni šesnaest godina.

Kako bi se iskorenila ova pojava u narednih deset godina, pokrenuta je kampanja „Dečiji brak nije romska tradicija“ Nacionalne koalicije za okončanje dečijih brakova.

Slavica Vasić iz Romskog ženskog centra "Bibija" objašnjava zbog čega mlade Romkinje prerano stupaju u brakove.

"To je neka tradicionalna praksa, veoma se poštuje kult nevinosti u romskoj porodici i zbog toga se devojčice veoma rano i udaju, da bi ostale "čiste" i to jeste jedan od glavnih uzroka zašto se devojčice veoma mlade udaju. Njima nije dozvoljeno da imaju dečka, da izlaze, da spavaju sa njim i zbog toga se dešava pojava ranog braka", navodi ona.

Psiholozi upozoravaju da u dečjim brakovima devojčice neretko trpe nasilje koje ostavlja ozbiljne posledice na reproduktivno, ali i mentalno zdravlje.

"Vrlo su zbunjene, dezorjentisane, nemaju se na koga osloniti, podrška koju imaju nije dovoljna dobra. Često smo svedoci i nekih depresivnih stanja kod njih i ozbiljnijih simptoma iz domena mentalnog zdravlja. Prosto, to je preveliki zalogaj za nekoga tako mladog", objašnjava psiholog Radmila Vulić Bojović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track