Najnovije vesti

PROFESOR KOČOVIĆ IMA ZABRINJAVAJUĆU PROGNOZU: Bolnice će da se pune do 5. aprila! Otkrio i kada očekuje pad broja novozaraženih
Foto: Printscreen/RTV Pink

najnovija analiza

PROFESOR KOČOVIĆ IMA ZABRINJAVAJUĆU PROGNOZU: Bolnice će da se pune do 5. aprila! Otkrio i kada očekuje pad broja novozaraženih

Društvo

Proteklih dana Srbija ponovo beleži veliki broj novozaraženih korona virusom, brojke rastu, a struka sve glasnije traži oštrije mere. Ono što većinu zanima jeste kada će korona brojke početi da opadaju, a profesor Petar Kočović ima odgovor na ovo pitanje.

- Ovaj podtalas biće blaži, ali će duže da traje. To praktično znači da će ambulante i bolnice da se pune do oko 5. aprila, a onda će broj otpusta da bude veći - napisao je profesor Kočović na Fejsbuku.

Profesor Kočović, stručnjak za informacione tehnologije, zajedno sa svojim timom, mesecima unazad daje prognoze o kretanju epidemije na osnovu proračuna baziranog na Gausovoj krivoj.

Tako je sada na osnovu proračuna dao i prognozu kada možemo da očekujemo pad korona brojki.

- Prema proračunima rast je još 7-8 dana. Onda bi krenuli u lagani pad. To je dato na ovom grafiku. Vertikalna kriva je današnji dan. Posmatra se donja, plava linija..Ali, sve zavisi od kretanja infekcije na dnevnom nivou u narednih nekoliko dana - napisao je profesor.

Dakle, na osnovu proračuna i grafika profesor Kočović smatra da bi kroz sedam do osam dana mogli da očekujemo manji broj novozaraženih. Međutim, sve zavisi od poštovanja epidemioloških mera.

Podsetimo, Srbija se i dalje nalazi u tamno-sivoj zoni sa 500 do 1.000 novozaraženih na 100.000 stanovnika za vremenski period od 14 dana.

Slede oštrije mere?

Inače, predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će danas imati sastanak sa medicinskim delom Kriznog štaba i istakla da će mere protiv korona virusa morati da budu pooštrene.

- Sigurno ćemo morati da pooštrimo mere, ali videćemo šta je moguće da uradimo i šta je najpametnije da uradimo - rekla je Brnabić.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja