SPREMITE KIŠOBRANE! STIŽE JAKO NAOBLAČENJE I ZAHLAĐENJE: Zbog padavina i vetra u ovom delu Srbije pali se narandžasti meteo alarm
Foto: Dado Đilas, screenshot

najnovija prognoza

SPREMITE KIŠOBRANE! STIŽE JAKO NAOBLAČENJE I ZAHLAĐENJE: Zbog padavina i vetra u ovom delu Srbije pali se narandžasti meteo alarm

Društvo -

Vreme je u našoj zemlji prethodnih dana bilo dosta promenljivo. Red sunca, oblaka pa i kiše, a prema najavama meteorologa padavine se očekuju i narednih dana.

"Jače naoblačenje i zahlađenje s kišom koje će posle podne zahvatiti severne i zapadne krajeve, uveče i u toku noći proširiće se na ostatak Srbije. Na planinama će padati sneg. Vetar će biti u skretanju na severozapadni i u pojačanju. U drugom delu noći, između 14. i 15. marta, kao i sutra ujutro i pre podne najviše kiše se očekuje na području zapadne Srbije, Srema, Beograda, Šumadije, južnog i srednjeg Banata, gde će mestimično pasti i više od 20 milimetara kiše za 12 sati", najavljeno je na zvaničnom sajtu RHMZ.

vreme
foto: Printscreen/RHMZ

Pored kiše, očekuju se i snežne padavine.

"Sneg će sutra padati prvo na jugozapadu Srbije, a najznačajnije povećanje visine snežnog pokrivača se očekuje u brdsko-planinskom području jugoistočne Srbije u noći od ponedelјka ka utorku i to za 10 do 30 centimetara za 12 sati", najavio je RHMZ.

Kako se dodaje duvaće umeren i jak severozapadni vetar, koji će sutra i u utorak u istočnoj Srbiji imati udare od 17 do 20 metara u sekundi.

Pali se meteo alarm

U našoj zemlji sutra će na snazi biti žuti i narandžasti meteo alarm.

meteo
foto: Printscreen/RHMZ

Istočna i jugoistočna Srbija biće obojene u narandžasto, što kako se navodi u objašnjenju znači da je vreme opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

U ostalim delovima naše zemlje na snazi će biti žuti meteo alarm te vreme može biti potencijalno opasno, a vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene.

Temperatura u padu

Najniža temperatura sutra biće 1 do 6 stepeni, a najviša od 3 na jugozapadu Srbije do 10 na severu Vojvodine i u Negotinskoj Krajini, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

vreme
foto: Printscreen/RHMZ

U Beogradu oblačno i hladno s kišom uz umeren severozapadni vetar. Najniža temperatura oko 3, a najviša oko 6 stepeni.

Izgledi vremena za sedam dana - do 22. marta

Pretežno oblačno s čestom pojavom kiše u nižim i snega u višim predelima, ali od utorka uz malu količinu padavina.

Do petka hladno, pa se u noćnim i jutarnjim satima slab sneg očekuje ponegde i u nižim predelima.

Malo toplije tek za dane vikenda.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja