U KRUGU PROKUPAČKE BOLNICE NELEGALNO SAHRANJIVANE BEBE? Šokantna saznanja Komisije za nestale bebe HOROR PRIČE SVEDOKA
Foto: B.R.

nadležni da ispitaju sve okolnosti

U KRUGU PROKUPAČKE BOLNICE NELEGALNO SAHRANJIVANE BEBE? Šokantna saznanja Komisije za nestale bebe HOROR PRIČE SVEDOKA

Društvo -

PROKUPLJE- Predstavnici Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koje se sumnja da su nestala Vlade Republike Srbije i Udruženje za istinu i pravdu o bebama podneli su prigovor Apelacionom tužilaštvu u Nišu protiv rešenja koje je ranije donelo Više javno tužilaštvo u Prokuplju, a po pitanju sudbine bebe porodice Stanković iz Žitorađe.

Komisija, nestale bebe, Radisa Pavlovic
foto: B.R.

Članovi komisije i udruženja, koji su danas bili u Prokuplju kažu da postoje dokazi da su na dve lokacije nelegalna groblja novorođenčadi, jedna u samom bolničkom krugu, a druga na parceli kraj bolnice. Oni su zbog tih dokaza podneli krivičnu prijavu protiv nadležnih u bolnici i ostalih lica za prikrivanje podataka.

-Ovo je naš prvi korak, jer u rešenju koje je potpisalo Više javno tužilaštvo u Prokuplju, povodom slučaja porodice Stanković se na dva mesta navodi, na osnovu izjava zaposlenih u bolnici, da su deca koja nisu bila živa na rođenju i po rođenju sahranjivana na tim lokacijama. Mi tražimo da se utvrde tačne lokacije, ekshumiraju ostaci i utvrdi koliko je beba sahranjeno i njihov identitet- kaže predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović. On dodaje da su oni obišli moguće lokacije i da nisu primetili da postoji obeležje groblja i da je to skandalozno.

Direktor prokupačke Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ dr Snježana Arsić kaže da je ovo prvi put da čuje da su bebe sahranjivane u bolničkom krugu, a na ovoj funkciji je pet poslednjih godina.

Komisija, nestale bebe, Radisa Pavlovic
foto: B.R.

-Mi zaista nemamo saznanja da se to činilo. Neka nadležni organi ispitaju sve okolnosti- kazala je Arsić.

Sumnja na ilegalna groblja pojavila se kada se ispitivao slučaj tek rođene bebe 1981. godine Slađane i Branka Stankovića iz Žitorađe. To im je bilo prvo dete i kako im je rečeno dan posle porođaja, preminulo je. Branko je tada tražio da uzme bebu i da je sahrani, ali mu nisu dali. Kako su bili mladi roditelji, odnosno Slađana je imala svega osamnaset godina, nastavili su život i verovali da je zaista beba preminula.

-Onda je 2004. godine moja svekrva srela medicinsku sestru koja je tada radila i klupko je počelo da se odmotava. Ispričala nam je strašne stvari i rekla da će svedočiti i mi smo tada podneli prijavu. Vodio se slučaj i na kraju je nedavno tužilaštvo donelo rešenje u kojem svedoci tvrde da su bebe sahranjivali na dve lokacije- priča nam Slađana Stanković, koja je sa još nekoliko majki danas bila u prokupačkoj bolnici.

Ona kaže da neće odustati od istine i da hoće da zna ako je njeno dete zaista preminulo gde je.

-Hoću dokaz da nije živo. Imam još četvoro dece i sva su mi podjednako važna, pa i ovo čija sudbina mi je i danas nepoznata- dodaje Slađana.

Komisija, nestale bebe, Radisa Pavlovic
foto: B.R.

Ovaj slučaj pokrenuo je ponovo priču o sumnjivim radnjama u prošlosti. U izveštaju Višeg tužilaštva zaista se navodi da su zaposleni u bolnici svedočili da su bebe sahranjivali na dve lokacije odnosno na takozvanm bolničkom Borovnjaku, ali se tu stalo. Niko se dlaje nije potrudio da se pronađe tačna lokacija, niti da se obavi ekshumacija. To očekuju da će krivičnim prijavama koje su podneli sada da se uradi, kako bi se konačno utvrdila istina.

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track