“Usudi se da vidiš”

SAJBER NASILJE NAJZASTUPLJENIJE MEĐU UČENICIMA: Deca često ne umeju da prepoznaju ovaj vid nasilja KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

“Usudi se da vidiš” – tako glasi naziv projekta Evropske agencije za forenziku u koji je ukljucena Osnovna škola Svetozar Miletić u Zemunu kao jedina osnovna škola u Srbiji. Ovaj projekat podrazumeva obuke za zaposlene u osnovnim školama, vrticima u slucajevima zlostavljanja dece.

Digitalno ili sajber nasilje je najzastupljenije među učenicima, pokazuju rezultati ankete u okviru projekta “Usudi se da vidiš. Nastavnici OŠ “Svetozar Miletić” kažu da deca često ne prepoznaju ovaj vid nasilja.

“Učenici su pre edukaciji mislili da je nasilje podrazumeva samo fizičko nasilje. Međutim, kasnije kad smo ih upoznali sa tim da postoji nasilje kao što je verbalno, psihološko, seksualno i digitalno, učenici su shvatili da su bar jednom doživeli jedan od ovih oblika nasilja ”, kaže Jovana Milošev, nastavnica srpskog jezika i književnosti.

Širenje neistina, objavljivanje sramotnih fotografija, pretnje I lažna predstavljanja najčešće su oblici digitalnog nasilja.

"Vrlo često društvene mreže budu okidač problema. Oni taj problem sa društvenih mreža prenose u školu, iako se to dešava van nastave", rekla je Aleksandra Lukić, nastavnica biologije

U prevenciji prepoznavanja nasilja ključna je uloga roditelja, a nju u stopu prati uloga učitelja, nastavnika I profesora.

"Pored roditelja, nastavnici I učitelji su bitne figure u odrastanju. Mi se trudimo da sa našim učenicima ostvarimo odnos zasnovan na poverenju. Kroz edukativne radionice govorimo o ovoj temi i smatramo da je ona izuzetno značajna", rekla je Dragana Perišić, nastavnica geografije i gradjanskog vaspitanja

Rezultati ankete pokazuju da se deca raduju dolasku u školu, ali da se druge vrste nasilja (verbalno I fizičko) dešavaju na putu od kuće do škole kao i u školskim toaletima.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE PRATITI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track