BLAGOSLOV POGLAVARA SPC: Patrijarh Porfirije osveštao krst dvorske kapele (FOTO)
Foto: Kancelarija NJ.K.V. prestolonaslednika Aleksandra

velika čast

BLAGOSLOV POGLAVARA SPC: Patrijarh Porfirije osveštao krst dvorske kapele (FOTO)

Društvo -

Patrijarh srpski gospodin Porfirije osveštao je danas restaurirani Časni krst koji ukrašava kupolu Dvorske kapele Svetog Andreja Prvozvanog, zaštitnika i krsne slave porodice Кarađorđević.

Posle svečanog čina osvećenja Časnog Кrsta prestolonaslednik Aleksandar i princeza Кatarina imali su duži razgovor s patrijarhom Porfirijem o brojnim aktuelnim temama i pitanjima od interesa za naciju i SPC.

- Njegova svetost nije prvi put u kraljevskom domu, ali je ovo prvi put da se sastajemo od kada je preuzeo svetu službu patrijarha. Srpska pravoslavna crkva i kruna su najstarije institucije našeg naroda koje su ga čuvale i vodile kroz vekove. Siguran sam da ćemo tradiciju saradnje na opštoj koristi srpskog naroda nastaviti zajedno sa našim patrijarhom Porfirijem kao duhovnim ocem svih nas - rekao je prestolonaslednik Aleksandar.

Tokom čina osvećenja krsta Dvorske kapele, patrijarh srpski gospodin Porfirije istakao je značaj krsta kao simbola raspeća, ali i kao znak pobede i vaskrsenja.

patrijarh Porfirije, Aleksandar Karađorđevic, Katarina Karađorđevic
foto: Kancelarija NJ.K.V. prestolonaslednika Aleksandra

- Silom božjom, blagodarnošću i ljubavlju Njegovom, kad imamo krst kao znamenje, tada dolazi i obnavljanje i vaskrsavanje. Neka Bog da, da se sve što je čestito obnavlja i vaskrsava: u nama, u kraljevskom domu, našem narodu i državi, a pre svega u našoj pravoslavnoj crkvi - rekao je patrijarh.

Na kraju susreta Njegova svetost zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu i svetim arhipastirskim i patrijarškim blagoslovom blagoslovio porodicu Karađorđević i kraljevski dom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track