01:39

Veliko otkriće srpske nauke: Naši naučnici patentirali sprej za održavanje svežine hrane

veliko otkriće

SRPSKI NAUČNICI NAPRAVILI REVOLUCIJU U SVETU NAUKE: Patentirali sprej koji produžava svežinu hrane (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Naučnici Instituta za multidisciplinarna istraživanja razvili su sprej koji produžava svežinu hrane do čak deset dana. Zahvaljujući ovoj inovaciji roba u transportu će biti dugotrajnija što znači da će se bacati manje količine voća i povrća.

Inovativni sprej do kojeg su kroz svoja istraživanja došli naši naučnici u sebi sadrži aktivne komponente koje imaju antimikrobna svojstva i na taj način sprečavaju razvoj gljivica, bakterija i plesni. Originalnost proizvoda ogleda se u tome što se sprej ne nanosi na hranu, već na ambalazu.

-Sprej sadrži aktivne komponente poput eteričnih ulja, koji isparavaju I stvaraju zaštitnu atmosferu oko voća I povrća I tako ga štite od kvarenja – kaže Zorica Branković iz Instituta za multidisciplinarna istraživanja

Sprej je namenjen proizvođačima hrane, trgovcima, distributerima i izvoznicima, ali i samim potrošačima koji ga mogu koristiti u svojim domaćinstvima. Velike koristi od ove inovacije imaće i domaća privreda jer će se njenom upotrebom produžiti rok trajanja voća i povrća, kao naših glavnih izvoznih artikala.

-Sprej je sam po sebi značajan, jer će produžiti svežinu hrane, a samim tim mogućnost da se dođe do daljih tržišta - kaže Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.

Serijska proizvodnja ovog spreja još uvek nije pokrenuta, ali će se na tome raditi u budućnosti. Kako ističu naši sagovornici, bilo bi izuzetno značajno da naši proizvođači prvi dođu u posed jednog takvog preparata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track