fenomen

O SUICIDU KOD MLADIH U PULSU SRBIJE: Moramo da kao društvo više slušamo i pokažemo saosećanje sa problemima naših bližnjih

Društvo -

Vest o tri samoubistva, koja su se juče dogodila u Beogradu, potresla je celu zemlju. Podsetimo, pronađeno je telo devojke obešeno o gredu, druga devojka skočila je sa zgrade, a jedan mladić pucao je sebi u glavu. Šta nas dovodi do suicidnih misli, kako ih prepoznati na vreme i sprečiti da do ovakvih tragedija i dođe? O svemu govori volonterka Centra „Srce“ Milicom Veljković, koji pruža emotivnu podršku osobama u krizi i radi na prevenciji samoubistava.

"Ogromna tragedija i svi smo ostali, da izgubimo tri mlada života, koji tek stastavaju. Centar "Srce" u kome volontiram, ima tu ulogu da razgovrara sa svima, pa tako i sa mladima. Problemi sa kojima se svi suočavamo su i problemi mladih, ali kod njih su izraženiji, to je usamljenost i nerazumevanje od strane okoline. Naizgled ti problemi nisu tako strašni i mladi budu izvrgnuti umanjivanjem problema, što ih učini samim. Mi ćemo ih vuek saslušati, bez osuđivanja",, rekla je Milica Veljković i dodala šta su glavni okidači za suicid.

"Često se javlja usamljenost, problemi u školi, sa roditeljima, međuljudski odnosi, društvene mreže jako utiču na njihove živote, finansije, sve stvari koje su naša svakodnevnica udaraju i na mlade. Nisu spremni za neke stvari i ne treba jš da se sa time suočavaju. Moramo kao društvo mnovo više da radimo na edukaciji i prevenciji, kada vidimo da imamo konstantno suicide i da se malo više okrenemo jedni durigma, fali nam empatija i razumevanje, negde smo zakazali. Apelujem da budemo mnogo bolji slušaoici i pokažemo razumevanje za adrugo biće", rekla je Milica Veljkovkić iz Centra Sece.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track