MINISTAR VULIN SA ŠIBOM I PIKAP: U Srbiji nijedan zločin neće ostati nerasvetljen
Foto: MUP

prezentacijA forenzičke opreme

MINISTAR VULIN SA ŠIBOM I PIKAP: U Srbiji nijedan zločin neće ostati nerasvetljen

Društvo -

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas da u Srbiji nijedan zločin neće ostati nerasvetljen i da će počinioci uvek biti izvedeni pred lice pravde.

Ministar Vulin koji je, sa ambasadorom Savezne Republike Nemačke Tomasom Šibom i stalnom predstavnicom UNDP za Srbiju Fransin Pikap, prisustvovao prezentaciji forenzičke opreme koja je donirana Nacionalnom centru za kriminalističku forenziku Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, istakao je da je srpska policija rešila svih pet mafijaških ubistava koja su se dogodila prošle godine.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

"To ne bi bilo moguće bez obučenih ljudi i bez izuzetno opremljenih balističkih i forenzičkih laboratorija. Zahvaljujući velikodušnoj podršci UNDP i Vlade Savezne Republike Nemačke možemo da kažemo da pripadnici srpske policije, koji se bave istragama, ne zaostaju za svojim kolegama u bogatijim i razvijenijim zemljama", istakao je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući današnjoj i prethodnim donacijama, srpska policija može da reši i najteže zločine i uđe u trag skoro svakom zločincu.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

"Kriminala će uvek biti, ali moraju da znaju da se u Srbiji neće isplatiti i da ni jedan zločin neće ostati nerasvetljen, da se neće dogoditi da policija ih ne pronađe i ne izvede pred lice pravde", istakao je ministar Vulin, koji je ukazao da je kriminal globalni problem na koji se mora reagovati kroz saradnju.

"Pomoć UNDP i Vlade Savezne Republike Nemačke govori u prilog činjenici da je Srbija prepoznata kao pouzdan i siguran partner, kao partner na koga se može i treba računati", zaključio je ministar Vulin.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib istakao je da je ta zemlja, zajedno sa Francuskom i Evropskom unijom, posvećena unapređenju kapaciteta za sprovođenje zakona u oblasti borbe protiv svih vrsta kriminala.

"Ta podrška je deo regionalne mape puta koju su podržali šefovi vlada država na zapadnom Balkanu 2018 i ona se bavi svim aspektima kontrole malokalibarskog i lakog naoružanja", objasnio je Šib i dodao da je današnja donacija deo šireg regionalnog projekta, koji Nemačka finansira sa više od 5,5 miliona evra.

Ambasador Šib je ocenio da će sprovođenje regionalne mape puta za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja značajno doprineti unapređenju regionalne saradnje u borbi protiv kriminala i da će biti od pomoći Srbiji na putu ka EU.

Stalna predstavnica UNDP za Srbiju Fransin Pikap istakla je da su obe adaptirane prostorije opremljene visokotehnološkom forenzičkom opremom za balističko veštačenje.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

"Zahvaljujući podršci Vlade Nemačke, i u partnerstvu sa SEESAC-om, UNDP pomaže Ministarstvu unutrašnjih poslova da unapredi standarde rada i operativne procedure, posebno istražni proces i lanac čuvanja dokaza, kako bi se osigurale blagovremene presude za krivična dela počinjena vatrenim oružjem. Savremena oprema za uviđaje i forenzičko-balistička veštačenja, koju smo danas predali Nacionalnom centru za kriminalističku forenzinku, doprineće da policijski službenici brže i efikasnije prikupljaju i analiziraju dokaze, obavljaju veštačenja i čuvaju dokazni materijal, radeći u skladu sa međunarodnim standardima. Na ovaj način stvaramo bezbednije okruženje za sve ljude u Srbiji i u regionu i dajemo doprinos postizanju ciljeva održivog razvoja, posebno onih koji pozivaju na mir, pravdu i jake institucije i ravnopravnost polova", rekla je Fransin Pikap, stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

Pikap je istakla da je Srbija ostvarila značajan napredak na ispunjavanju ciljeva navedenih u mapi puta za kontrolu naoružanja na zapadnom Balkanu, uključujući unapređenje pravnog okvira i jačanje kapaciteta i bolje razumevanje uticaja vatrenog oružja na nasilje u porodici i rodno zasnovano nasilje.

Aleksandar Vulin
foto: MUP

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track