PULS SRBIJE

GORAN TOMIN O NASILJU U CRTAĆIMA I BAJKAMA: Da izbacimo ZLO iz crtaća? Pa kako onda DOBRO da ga pobedi

Društvo -

"Petar Pan", "Dambo", "Knjiga o džungli" - mnogi od nas odraslih su uz te kultne Diznijeve crtaće. I danas su ti klasični crtani filmovi popularni i među decom i među odraslima. Upravo ta popularnost filmova kompanije Dizni sa sobom povlači i - kritike. Sve se više čuje negodovanje u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, sve više je onih koji zahtevaju preispitivanje filmova iz prošlosti - odnosno da se te priče u budućnosti pričaju drugačije. Dizni je početkom ove godine na najavnoj špici celog niza filmova ubacio sledeću formulaciju: "Ovaj program sadrži negativno predstavljanje i/ili nekorektan odnos prema ljudima i kulturama. Ti stereotipi su bili pogrešni tad, kao što su pogrešni i danas".

Ta tema je ponovo dospela u žižu zbog crtanog junaka Pepe le Tvora, koji je sada okvalifikovan kao "seksualni predator".

O ovoj temi u "Pulsu Srbije" na Kurir televiziji govorio je Goran Tomin, psiholog i psihoteraput.

Goran Tomin
foto: Kurir Televizija

"Pogrešno tad, pogrešno i sad' je pogrešno, jer se vremena menjaju", kaže Tomin.

"Šta ćemo sa Crvenkapom? Nju je pojeo vuk. Da zabranimo bajke? Ne, jer na kraju uvek dolazi pouka. Ako ukinete zlo iz crtaća, kako će dobro da ga pobedi?", pita se Tomin.

"Da li je Otelo rasistička drama? Pa naravno da nije. Zlo koje postoji ima funkciju, a ne da pravi od nas rasiste".

"Jedan diskurs postaje popularan, ako ga ne prihvatite odmah, dođe do onoga: Ako nisi za mene, protiv mene si. Zato ljudi prilaze 'cancel' kulturi".

"S obzirom na to da mnogo mladih poseže za činom samoubistvu, mora i u školi da se o tome govori, ali jako je važno na koji način".

"Ispade da je Pepe le Tvor najveći problem. Tu se provlači nešto mnogo ozbiljnije i zahteva ozbiljniju priču", zaključio je Tomin.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track