02:37

9,3 odsto odraslog stanovništva u Srbiji nema nijedan zub

dentofobija

SRBI NE IDU KOD ZUBARA! Poražavajuća statistika: 9,3 odsto odraslog stanovništva nema nijedan zub (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Procenat stanovništva u Srbiji koje nema nijedan zub je 9,3 odsto, ali je zanimljiv podatak da skoro isto toliko (8,5) ima bleštav, holivudski osmeh.

Doktor stomatologije Milan Mihailović gostujući u emisiji Puls Srbije na Kurir televiziji rekao je da su to poražavajući rezultati, ali da je statistika ista godinama unazad.

"Mislim da je iz godine u godinu sve gore, i gore. Naš narod ne ide na preventivne preglede i baš to nas je dovelo dotle da naši pacijenti gube zube pod pravdom boga", rekao je dr Mihailović.

On dodaje da se navika odlaska kod stomatologa stiče u detinjstvu.

"Ako roditelji ne dovedu dete u stomatološku ordinaciju, što znači pre nego što počne da boli, onda kreću strahovi, dete stvara dentofobiju. Zašto? Svako dete ima dva straha, strah od nepoznatog i strah od bola. Ako dete dovedete na preventivni pregled, da se poveže sa stomatologom, lepo mu je u ordinaciji, igramo se i šalimo sa njima, i onda je njima lepo da dođe u ordinaciju. A ako dovedete dete koje je pod bolom, ono se sigurno neće lepo provesti u stomatološkoj stolici, jer zahteva davanje anesteziju, rad na našim mašinama i onda od detinjstva vuku traume", objasnio je stomatolog.

On je apelovao na građane da se dozovu pameti i da idu kod stomatologa pre nego što zub zaboli.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track