BORBENA VOZILA IZ SRBIJE IDU U SVET: Turkmenistan prva strana država koja kupuje lazara 3!
Foto: Beta/Jovo Mamula

prestiž

BORBENA VOZILA IZ SRBIJE IDU U SVET: Turkmenistan prva strana država koja kupuje lazara 3!

Društvo -

Turkmenistan je prva strana država koja je kupila srpsko borbeno oklopno vozilo "lazar 3".

Miroslav Lazanski, ambasador Srbije u Rusiji, a istovremeno i u Turkmenistanu, izjavio je da je proboj ovog oklopnog vozila na tržište jedne azijske zemlje još jedna velika pobeda srpske vojne industrije.

Miroslav Lazanski
foto: Printscreen Happy TV

- Dosad smo prodavali samohodne haubice, u Aziji i EU, ali ovo je prva prodaja "lazara 3", i to Turkmenistanu, a to će otvoriti i druga tržišta za ovo vozilo - rekao je Lazanski za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, reč je o odličnom borbenom vozilu, uvedenom u upotrebu VS 2018. godine, koje ima oklopnu zaštitu nivoa "tanag 3", ali ima mogućnosti dodatnog keramičkog oklopa, što mu povećava balističku zaštitu. Težak je 26 tona i razvija brzinu do 120 kilometara na sat. U opciji njegovog naoružanja može biti i mitraljez DUBS 12,7 mm, top 30 mm ili jači top od 57 mm.

- To je verovatno najbrže oklopno vozilo u toj kategoriji i to je njegova izuzetna prednost - ocenjuje Lazanski i napominje da bi bilo dobro da Srbija predstavi svoje naoružanje na Međunarodnom vojnotehničkom forumu "Armija" u Rusiji, koji se smatra najvećim sajmom vojne opreme u svetu.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, za Kurir objašnjava da je naša vojna industrija u principu više usmerena na izvoz.

- I to je nešto što se radilo i u prošlosti, ali su se sada prilike promenile. Do sada su ovo vozilo koristile samo Vojska Srbije i policijske jedinice, ali je bilo neophodno da se probije led, da se dođe do stranih kupaca i da se otvori put ka drugim tržištima.

(Kurir.rs/J. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track