DR ŽARKO RANKOVIĆ ZA KURIR: Uveren sam da će vakcine za decu biti apsolutno bezbedne!
Foto: Tanjug Dimitrije Nikolić

zaštita od korone i za najmlađe

DR ŽARKO RANKOVIĆ ZA KURIR: Uveren sam da će vakcine za decu biti apsolutno bezbedne!

Društvo -

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Kurir da "nema medicinskog postupka i metode koja je spasila više života od vakcine", te da bi i deca, koja u ovom talasu više obolevaju od koronavirusa, trebalo da se vakcinišu kada budu završena sva ispitivanja za tu populaciju.

Naime, pojedine farmaceutske kompanije najavile su, a preneo je američki CNN, da bi sa vakcinacijom dece starije od 12 godina moglo da se krene već od jeseni, dok je najrealnije da će za one mlađe od 12 godina, vakcine biti dostupne početkom 2022.

- Deca sve češće obolevaju, i iako nemaju tešku kliničku sliku, oni su prenosioci. S obzirom da često nemaju nikakve simptome mogu biti i izuzetno opasni prenosioci za stariju populaciju. U ovom talasu je primećeno da upravo mladi najčešće i prenose infekciju - kaže dr Ranković.

On dodaje da većina ozbiljnih istraživačkih centara radi istraživanja u vezi sa vakcinacijom dece.

- Najverovatnije će prvo biti dostupna vakcina za decu stariju od 12 godina, jer je i kod lekova često uputstvo da deca od tog uzrasta mogu da uzimaju doze koje se primenjuju i kod odraslih - kaže dr Ranković koji je uveren da su ispitivanja koja se rade na najmlađima bezbedna, kao i da će isto tako biti bezbedna i vakcina koja bude odobrena za primenu na najmlađoj populaciji.

Kurir.rs/R.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track