02:16

Direktor agencije za lekove o neželjenim reakcijama na vakcinu

DIREKTOR AGENCIJE ZA LEKOVE

NA OVU VAKCINU PRIJAVLJENO NAJVIŠE NEŽELJENIH REAKCIJA: Saša Jaćovič dao odgovor na pitanje koje interesuje sve (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Srbija se približava broju od milion građana koji će primiti obe doze vakcine protiv korona virusa, a ekipa Kurir televizije istraživala je koliko je do sada prijavljeno neželjenih reakcija nakon vakcinacije, kao i koji lekovi se koriste za lečenje korone.

Direktor agencije za lekove, Saša Jaćović, uključio se danas "Vesti" Kurir televizije kako bi dao precizne podatke o pitanjima koje interesuju sve građane.

Presek od pre dva sata

-Sada je tačno tri meseca od kada je počela vakcinacije i do sada je prijavljeno tačno 680 neželjenih reakcija na lekove, od toga su najviše prijavili zdravstveni radnici, pacijenti i nosioci dozvole za lek. To znači da je u proseku prijavljeno oko sedam, osam reakcija dnevno - kaže Saša.

On je naveo da je veoma važno da građani Srbije znaju da su sve to očekivane reakcije.

-To su reakcije lokalnog tipa, bol na mestu aplikacije vakcine, zatim sistemske, temperatura, malaksalost, bolovi u zglobovima i oni prolaze za dan do dva uz adekvatnu terapiju - kaže Jaćović.

Prema rečima direktora agencije za lekove, najviše reakcija zabeleženo je na vakcinu Sinofarm, što je i očekivano, budući da je nju najviše građana primilo.

- Na Sinofarm je reagovalo 240 ljudim, zatim na Fajzer oko 207, od Sputnika 124 i od Astra Zeneke 107 - navodi Saša.

Kada su u pitanju antibiotici on Saša Jaćović se osvrnuo na "zlatni standard".

-Antibiotik se isključivo daje na preporuku lekara, građani nikako ne smeju samoinicijativno da uzimaju lekove, već isključivo po preporuci kliničkog lekara - kaže direktor agencije za lekove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track