02:33

Rasprava o zakonu o istopolnim zajednicama

REDAKCIJA

ŽESTOKA RASPRAVA U PROGRAMU UŽIVO O ISTOPOLNIM ZAJEDNICAMA: Crkva je te ljude PROKLELA, ovo je govor MRŽNJE (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Nacrt Zakona o istopolnim zajednicama objavljen je na portalu e-uprave, a polemika u javnosti se od tada ne stišava. Pobornici zakona ističu da se tako štite ljudska prava, dok protivnici ističu da je reč o udaru na ustav i brak muškarca i žene.

Žučna rasprava nastala je u "Redakciji" na Kurir televiziji kada su svoje stavove ukrstili verski analitičar Draško Đenosvić i advokatica Marijana Majstorović.

- Mi imamo vrlo konkretan predlog zakonskog rešenja da se ne dira ničije, niti versko, niti uverenje, niti dostojanstvo. Nikakav problem ovaj zakon ne može da predstavlja onima koji se osećaju kao vernici - jasna je Marijana i dodaje da je zadatak Crkve da se nauči ljude da se suzdržavaju od činjenja grehova te postavlja pitanje zašto se crkva ne oglašava kada su u pitanju ubistva.

Sa druge strane verski analitičar naglasio da u Jevanđelju stoji da istopolni odnosi nisu greh već prokletstvo.

- U Jevanđelju jasno stoji da je "muželožnici, proklet da je" znači tu nemamo da je greh, već se govori o prokletstvu i u tome se slažu sve crkve - navodi Draško Đenović.

Verski analitičar dodao je i da je Crkva poslala saopštenje kao prvi korak, koji se treba shvatiti kao upozorenje.

-To je kao kad kažete detetu "nemoj to da činiš". Drugi korak je kazna - naveo je analitičar dodavši da se lako može ponoviti 1937. godina kada su bili izbačeni iz parlamenta oni koji nisu poštovali volju Crkve.

Verski analitičar naglasio je da želje relativno male grupe ljudi žulja verski deo naših sugrađana.

- Ovo nije brak, ovo su istopolne zajednice. Danas je jedno, sutra drugo. Najbolje je u korenu saseći, to vam je poput svake bolesti - naveo je Draško.

Na ove nejgove reči advokatica je žestoko reagovala.

- Ja moram da reagujem na ovo, ovo je već govor mržnje - rekla je Marijana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track