CELA HRVATSKA PRIČA O PULJANINU KOJI JE HITNO OTIŠAO U SRBIJU: Došao na red za manje od 30 dana, a tamo bi vakcinu čekao mesecima
Foto: Zorana Jevtić

iskoristio priliku

CELA HRVATSKA PRIČA O PULJANINU KOJI JE HITNO OTIŠAO U SRBIJU: Došao na red za manje od 30 dana, a tamo bi vakcinu čekao mesecima

Društvo -

Mladi Puljanin prijavio se za vakcinaciju stranaca u Novom Sadu. Za manje od mesec dana na e-mail mu je stigla potvrda sa tačnim terminom i mestom vakcinisanja.

S obzirom da u Hrvatskoj na red za vakcinaciju treba čekati mesecima, pogotovo ako si mlad i zdrav, velik broj građana odlazi u Srbiju gde takvi kandidati mogu doći znatno brže na red.

Kako prenosi Glas Istre, jedan od njih je i mladi Puljanin koji se prijavio za vakcinisanje stranaca u Novom Sadu. Prijavu za vakcinu poslao je 2. marta, a sve do 25. marta nije dobio nikakav odgovor. Stigao mu je e-mail s točnim terminom i mestom vkacinisanja za već sledeći dan.

Dakle, od prijave za vakcinu prošlo je manje od mesec dana, što je znatno kraće od onog od kojeg u Hrvatskoj ponekad moraju čekati i prioritetne grupe.

I dok u Hrvatskoj vakcina nema na vidiku, Srbija jedna je od najboljih evropskih zemlja kada se govori o revakcinisanju stanovništva. A razlog tome je što se u Srbiji dosad čak tri četvrtine stanovništva nije prijavilo za vakcinu, što govori da ponuda cepiva u toj zemlji premašuje potražnju za vakcinama.

Direktor srpske kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović pre više od meesec dana izjavio je da se za vakcinaciju protiv Covida u Srbiji prijavilo i oko 8.000 stranih državljana, a njih oko 4.000 već se i vakcinisalo, uglavnom u Beogradu, ali i u pograničnim mestima na jugu Srbije.

(Kuri.rs/ 24sata)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track