VOJNI ANALITIČAR ALEKSANDAR RADIĆ OTKRIVA ZA KURIR: Krhotine nevidljivog mogu biti OPASNE PO ZDRAVLJE!
Foto: Privatna arhiva

OPREZ

VOJNI ANALITIČAR ALEKSANDAR RADIĆ OTKRIVA ZA KURIR: Krhotine nevidljivog mogu biti OPASNE PO ZDRAVLJE!

Društvo -

Poznato je da su nakon pada "nevidljivog" aviona F - 117A, pre 22 godine u ataru sela Buđanovci, su meštani kao svenir uzimali delove "noćnog sokola" i godinama ih čuvali kod kuće, kao simbol ogromnog uspeha protivavzdušnje odbvrane Vojske Jugosalavije i pobede nad mnogo nadmoćnijim neprijateljem, koji je šokirao ali zadivio ceo svet.

Iako je Vojska Jugoslavije pokupila većinu ostataka ovog aviona koji se danas čuvaju u muzeju, pojedini meštani, poput Zorana Jovanovića, tada trogodišnjeg dečaka čija slika na krilu oborenog stelta, je obišla ceo svet i dalje čuvaju krhotine aviona.

Međutim, vojni analitičar i strzčnjak za vaijaciju Aleksandar Radić objašnjava za Kurir da nije pameto delove aviona nezaštićeno uzimati i njima nestručno rukovati.

- Ostaci aviona nikako nisu bezbedni i ne bi trebalo da se njima slobodno pristupa. Kada vidite snimke udesa, uvek su oko aviona ljudi u zaštitnim, izolacionim odelima jer materijali od kojih se avioni prave mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme - objašnjava Radić i nastavlja: - Kada se kidaju takvi kompozitni materijali oni ostavljaju čestice koje nije dobro uneti u organizam.

Olupina američkog stelt bombardera i dalje je izložena u beogradskom Muzeju vazduhoplovstva. Među ostacima "najthoka" jesu sedište za katapultiranje, uređaji za noćni nadzor, radio veza pilota i detaljna mapa centralne Srbije. Tu je i poklopac kabine sa kacigom pilota.

(Kurir.rs/J.P)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track