Najnovije vesti

NOVI PROJEKAT U GORSKOJ SLUŽBI SPASAVANJA: Spasioci testirali prototipove elektrode za elektrotaktilnu stimulaciju
Foto: Gorska služba spasavanja Srbije GSSS

NOVINE U GSSS

NOVI PROJEKAT U GORSKOJ SLUŽBI SPASAVANJA: Spasioci testirali prototipove elektrode za elektrotaktilnu stimulaciju

Društvo

Spasioci Gorske službe spasavanja testirali su prototipove elektroda za elektrotaktilnu stimulaciju, u okviru evropskog projekta "SIXTHSENSE" koji je napravljen u cilju praćenja zdravlja spasilaca, uz senzornu povratnu spregu za postizanje bolje situacione svesti.

- Istraživanja su trenutno u početnoj fazi, ali već iduće godine plan je da se elektrode ugrade u određene odevne predmete koje nosimo tokom naših akcija spasavanja. Na ovom tesitiranju, spasioci GSS-a nosili su elektrode zalepljene za kožu, i trebali da preko aplikacije na njihovim telefonu prepoznaju određene stimulacije - objasnio je Srđan Paroški, spasilac Gorske službe spasavanja.

Elektrode za praćenje zdravstvenog stanja spasioca
foto: Gorska služba spasavanja Srbije GSSS

Kako je naveo ova tehnologija omogućiće praćenje u realnom vremenu više spasilačkih ekipa i operativaca na terenu, unapređujući efikasnost tima, njihovu bezbednost i uspešnost svake akcije spasavanja.

- Cilj ovog multidisciplinarnog istraživačko inovacionog projekta je razvoj nosivog sistema za praćenje zdravlja operativaca spasilačkih službi sa taktilnom povratnom spregom, koji spasiocima omogućava da u opasnim situacijma "osećaju" svoje trenutno stanje, i eventualne zdravstvene rizike - kazao je Paroški.

Elektrode za praćenje zdravstvenog stanja spasioca
foto: Gorska služba spasavanja Srbije GSSS

On je dodao da će ceo projekat trajati 36 meseci, finansira ga Evropska Unija, kroz program Horizont 2020, i vredan je 7.242.442.5 eura. Konzorcijum projekta čini 21 organizacija iz 9 evropskih zemalja koordinisanih od strane TECNALIA Research & Innovation iz Španije. Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, je njihov osnovni zadatak. GSS Srbije onovana je 1952. godine osnovali su je iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti.

(Kurir.rs/J.R./foto:GSSS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track