SRBI SVEDOCI BUĐENJA VULKANA NA ISLANDU: Mirovao 900 godina i sad izbacuje lavu čak 20 metara uvis!
Foto: Privatna arhiva

neverovatna ispovest

SRBI SVEDOCI BUĐENJA VULKANA NA ISLANDU: Mirovao 900 godina i sad izbacuje lavu čak 20 metara uvis!

Društvo -

Supruga i ja smo bili na samo 500 metara od kratera aktivnog vulkana na Islandu, koji je mirovao skoro 900 godina, dok je iz njega izbijala lava i do 20 metara uvis! Neverovatan doživljaj. Za mene jedan od najlepših i najstrašnijih u životu. Pred vulkanom čovek oseti strahopoštovanje prema majci prirodi i shvati koliko je mali i nebitan.

Ovo za Kurir priča Petar Štakić (36), Beograđanin rodom, a koga je život preko Sibira i Užica pre tri i po godine odveo na Island sa suprugom Radom, Užičankom.

- Sa drugog kraja države u sredu smo doputovali na poluostrvo Rejkjanes da posmatramo erupciju jednog od četiri vulkana vulkanskog venca Krisavik dugog 50 kilometara. Erupciji su prethodili konstantni zemljotresi. Snimak premijerke Islanda kako daje izjavu kad počinje zemljotres obišao je svet. Prepešačili smo osam kilometara do mesta gde smo mogli najbliže da priđemo krateru - priča Štakić, koji je na Islandu zaposlen kao menadžer prodaje u jednoj fabrici soli, i dodaje da je dodatna specifičnost ovakvih erupcija što izlivanje magme može da traje i po nekoliko godina.

Petar Stakic, erupcija vulkana, vulkan na Islandu, Srbi na vulkanu
foto: Privatna arhiva

Islandski naučnici su saopštili, kaže, da postoji šansa da će se i ostala tri vulkana iz ovog sistema aktivirati u dogledno vreme.

- Lava izbija iz dubine od 20 kilometara, kroz kupole kratera izađe oko 10 kubika u sekundi, a trenutno se sliva ka južnom delu poluostrva i otići će u Atlantski okean. Pepela nema, ovakvi vulkani ga ne stvaraju. Najbliže naselje Grindavik udaljeno je 10 kilometara vazdušnom linijom i zasad nije ugroženo. U slučaju da se aktivira još neki vulkan iz ovog sistema, probleme bi mogao da ima i sam Rejkjavik - objašnjava Petar.

Kurir.rs/J. Pronić

Bonus video:

01:12

Pojačana kontrola otpada kako bi se sprečila Afrička kuga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track