FARUZA SEJALA SMRT NAD SRBIJOM: Među NATO pilotima bila i Albanka, a kaže da joj je odlazak na KiM najbrža odluka u karijeri
Foto: Profimedia

malo poznata priča

FARUZA SEJALA SMRT NAD SRBIJOM: Među NATO pilotima bila i Albanka, a kaže da joj je odlazak na KiM najbrža odluka u karijeri

Društvo -

Među pilotima NATO koji su 78 dana neprekidno bacali bombe na našu zemlju nalazila se i jedna žena.

U pitanju je Amerikanka albanskog porekla Faruza Kalaba (65), koja je tokom agresije učestvovala u više od 30 borbenih letova, a njen zadatak je bio da u vazduhu snabdeva gorivom bombardere.

Učestvovanje u bombardovanju tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, kako je naglasila, bila je najbrža odluka koju je donela tokom 20 godina duge vojne karijere.

- Došlo je vreme da se naša jedinica pozicionira, a ja sam bila jedna od prvih koja je izabrana. Mogu da kažem da nikoga od mojih kolega to nije iznenadilo. Svi su znali moje poreklo i vezu koju sam imala sa Kosovom. Bez imalo oklevanja moji pretpostavljeni su mi rekli: "Ti si jedna od prvih koja je izabrana". Od oca sam slušala dosta toga o našem narodu na Kosovu i stoga kažem da je za mene to bila laka odluka. Mogla sam da odlučim da budem deo radnog stola ili da obavljam neku drugu funkciju u vojsci, ali rekla sam sebi: "Nema šanse da ne budem deo ovoga" - rekla je Kalaba nedavno za albanske medije.

Rođena je u Damasku, a odrasla u Čikagu, nikada nije naučila albanski jezik, ali tvrdi da zna mnogo o kulturi i istoriji Albanaca. Njen otac je takođe bio zaposlen u vojsci.

- U Ameriku smo došli kad sam bila mlada i na sreću ubrzo nakon nas došli su i drugi naši članovi porodice preko kojih sam imala priliku da učim o kulturi i svemu ostalom što dolazi sa Kosova. Naučila sam mnogo toga, ali nažalost nikada nisam uspela da naučim albanski jezik zbog obaveza koje su imali moji roditelji. Tokom mog detinjstva u Americi preko oca sam naučila mnogo o istoriji Kosova - rekla je Amerikanka.

Kalaba je inače vojnu karijeru završila upravo bombardovanjem Jugoslavije, a njena uniforma danas zauzima posebno mesto u nacionalnom muzeju lažne države Kosova.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track