Najnovije vesti

POJAVIO SE DUPLI MUTANT U INDIJI: Da li je novi soj korona virusa opasniji i smrtonosniji od onih koje znamo?!
Foto: Profimedia

nove mutacije korona virusa

POJAVIO SE DUPLI MUTANT U INDIJI: Da li je novi soj korona virusa opasniji i smrtonosniji od onih koje znamo?!

Društvo

Naučnici u Indiji, iz uzoraka prikupljenih u toj zemlji, otkrili su novu varijantu korona virusa koja je nazvana "dupli mutant".

Zvaničnici, kako piše britanski Bi Bi Si, proveravaju da li je varijanta, gde se dve mutacije udružuju u isti virus, možda zaraznija od ostalih i da li je kod ove varijante eventualno manja efikasnost vakcina.

Indijski SARS-CoV-2 konzorcijum za genomiku (INSACOG), koji se sastoji od 10 nacionalnih laboratorija i pod ingerencijom je indijskog ministarstva zdravlja, izvršila je genomsko sekvenciranje na najnovijim uzorcima i otkrila ovu mutaciju.

Iako su mutacije virusa česte i većina ne izaziva nikakve promene u njegovoj sposobnosti da prenose ili uzrokuje ozbiljnu infekciju, Bi Bi Si navodi da postoje mutacije, poput onih u Velikoj Britaniji ili Južnoj Africi, koje virus mogu učiniti zaraznijim, a u nekim slučajevima i smrtonosnijim.

Virusolog Šahid Džamel objasnio je da "dvostruka mutacija u ključnim oblastima proteina spajk virusa može povećati ove rizike i omogućiti virusu da pobegne iz imunološkog sistema".

Indijska vlada negirala je da je porast broja zaraženih od korona virusa u toj zemlji povezan sa mutacijama.

- Iako su u Indiji pronađene varijante koje zabrinjavaju, kao i nova varijanta dvostrukog mutanta, one nisu otkrivene u broju koji je dovoljan da uspostavi direktnu vezu ili objasni brz porast slučajeva u nekim državama - saopštilo je indijsko ministarstvo zdravlja.

(Kurir.rs/R.K.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...