08:10

Na Radan planini otkriveni ostaci crkve

sakrivena od očiju prolaznika

MEŠTANI USRED ŠUME OTKRILI CRKVU STARU VIŠE VEKOVA: Bogomolja građena u tursko doba, daleko od očiju prolaznika (KURIR TELEVIZIJA)

Društvo -

Meštani sela Kamenica kod Kuršumlije otkrili su crkvu staru nekoliko stotina godina usred šume na Radan planini.

Ostaci bogomolje prava su misterija ovog kraja, jer osim što niko ne zna ko je i kada podigao, nije jasno ni zašto je odabrao bespuće do koga se dolazi isključivo peške.

Arheolog Julka Kuzmanović Cvetković utvrdila je da je mesto na kome je objekat obrastao mahovinom i bukovim drvećem strateški pozicioniran.

"Ovo je važno mesto tokom istorije i čitav ovaj kraj je gusto naseljen, od rimskog perioda pa do srednjeg veka, nažalost, današnji dan ovo područje dočekuje prazno", ispričala je ona u emisiji "300 čuda".

Svod crkve je polukružnog oblika i iste je širine kao i crkveni brod, a primetan je i prozor koji se spušta skoro do zemlje.

"Ono što na prvi pogled pada u oči jeste da je donji, stari deo crkve zidan od velikih kamenih blokova, od lokalnog kamena i očigledno je da je čitava ova padina zasečena kako bi se tu postavila crkva. Postoji mogućnost da je crkva zidana u doba Turaka, u vreme kad je trebalo sakriti od pogleda, da se ne vidi ni sa jedne strane", objašnjava ona i zaključuje da ne liči na crkve ovog kraja.

Arheolozi su takođe primetili da su neimari imitirali vizantijski način gradnje.

"Ono što vidimo na ostacima svoda jesu fragmenti fresaka iz srednjeg veka", dodaje Kuzmanović Cvetković.

Za gradnju ovakvog objekta bila je potrebna dozvola, a trebalo je unajmiti vrsne majstore i freskopisce. Ovi podaci aludiraju na to da je selo bilo izrazito bogato, što potvrđuje zapis iz 15. veka po kome je Kamenica bila jedno od četiri sela koja su plaćala porez Turcima u polugama gvožđa.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:50

CRKVA U ŠUMADIJI PROPADA NAOČIGLED SVIH: Od velike BOGOMOLJE ostale su samo RUŠEVINE (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track