JURIŠ NA GRČKU: Građani Srbije opsedaju agencije, letovanje u junu jeftinije i 50 odsto
Foto: Shutterstock

USIJALI SE TELEFONI

JURIŠ NA GRČKU: Građani Srbije opsedaju agencije, letovanje u junu jeftinije i 50 odsto

Društvo -

Moguće je da će u julu, ako se za putovanja otvore evropske zemlje, aranžmani poskupeti, ocenjuju iz turističkih agencija

Otkako je postignut dogovor između srpskog i grčkog ministarstva turizma o tome da će naši turisti najverovatnije od sredine aprila moći da putuju u Grčku sa potvrdom o vakcinaciji bilo kojim cepivom ili sa negativnim PCR ili brzim antigenskim testom, telefoni u turističkim agencijama ne prestaju da zvone! A kako i ne bi kada su aranžmani za jun jeftiniji skoro 50 odsto nego prethodnih godina.

Tako letovanje u grčkoj Sivoti, koje je, recimo, prošle godine koštalo 269 evra, ove će stajati 129, a put do Krfa, koji je prošlog juna koštao 456 evra, sada košta 270! Zanimljivo je i što je, prema rečima vlasnika turističkih agencija, otvaranje Grčke mnoge građane podstaklo da se vakcinišu.

Veliko interesovanje

Milan Lainović, vlasnik jedne od najstarijih turističkih agencija u Srbiji, kaže da se od ponedeljka građani masovno raspituju za odmor u Grčkoj.

letovanje, turistička agencija
foto: Shutterstock

- Posebno nas raduju ljudi koji su rekli da će se sad vakcinisati da bi mogli s nama da putuju u Grčku! Zato mislim da će ovakav potez povećati i obuhvat vakcinacije, jer je Grčka ipak omiljena destinacija naših turista. Veliko interesovanje vlada za Kefaloniju, Skijatos, Krf, Pargu, Lefkadu, Krit i Rodos, a recimo na Kefaloniju možete odleti na 11 dana, 10 noći, sa uključenim apartmanom, transferom i vodičem već za 279 evra, a na Krf za 270 evra - kaže Lainović za Kurir i potvrđuje da prednost imaju oni koji prošle godine nisu iskoristili svoja putovanja:

- I građani sa vaučerima sa zamenskim putovanjima nam se javljaju u velikom broju, oni imaju prvenstvo i sada radimo na tome da im zamenimo termin letovanja kako im odgovara.

cene
foto: Kurir

Spremni za sezonu

Ljubiša Nešovanović, vlasnik još jedne velike turističke agencije, potvrđuje za Kurir da postoji veliko interesovanja turista za Grčku, u koju će autobusom moći da odu već za 129 evra:

- Tek nam predstoje pregovori sa ino-partnerima, jer je Grčka i dalje u lokdaunu, ali očekuju da će za desetak dana izaći iz njega i siguran sam da će biti dovoljno vremena da se spremni sezona i svi kapaciteti. Treba biti realan i ponuditi građanima pristupačne cene, jer će većina njih prvi put posle više od godinu da videti more. Mi radimo Jonsku obalu: Sivotu, Pargu i Lefkadu, tu si i Krf i Kefalonija, ali i ostrvo Pilon. Autobuski prevoz, 10 dana i apartmani koštaju od 129 do 199 evra. Verujem da će aranžmani biti jeftiniji u junu jer su, recimo, Nemačka i Engleska zatvorene, a da će se od u julu povećavati cena, dok popuste možemo da očekujemo od hotela, a ne apartmana.

BEZ OGRANIČENJA U TRI ZEMLJE

Za Egipat i Tursku uz negativan test

Državljani Srbije trenutno bez ikakvih uslova mogu da putuju u Albaniju, Crnu Goru i Tanzaniju, dok je za Egipat i Tursku potreban PCR test, a iz agencija su za Kurir potvrdili da i za ove destinacije vlada veliko interesovanje.

- Građane i dalje zanima Albanija, do koje imamo direktan let, ne treba ni PCR test i u koju možemo i bez pasoša, ali i Egipat, Turska i egzotičnije destinacije kao što su Zanzibar ili Maldivi - kaže Milan Lainović.

PREGOVORI S GRCIMA

Bez PCR i za decu od 12 ili 14 godina

Aleksandar Seničić
foto: Marina Lopičić

Direktor Juta Aleksandar Seničić izjavio je juče da će se u daljim razgovorima sa Grcima pregovarati da se starosna granica dece kojima neće trebati nikakva dodatna dokumentacija sa roditeljima bude podignuta sa 10 na 12 ili 14 godina. Sada je PCR test za ulazak u Grčku potreban za decu iznad 10 godina.

Kurir.rs/ Jelena Pronić Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track