UZDRAVLJE! Srbija podnela zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu kulturnog NASLEĐA ČOVEČANSTVA
Foto: Shutterstock

zvanično

UZDRAVLJE! Srbija podnela zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu kulturnog NASLEĐA ČOVEČANSTVA

Društvo -

Ministarstvo kulture Republike Srbije predalo je Uneskou zahtev za nominaciju šljivovice na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković tokom današnjeg obraćanja u parlamentu navela je da je Ministarstvo kulture predalo zahtev za nominaciju šljivovice na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

- Danas smo upravo predali kandidaturu. Kad ste pohvalili da je naše srpsko kolo uspelo da uđe na Uneskovu listu zaštićene nematerijalne kulturne baštine, predali smo kandidaturu za šljivovicu i nadam se da ćemo sledeće godine uspeti da se upišemo, a onda idemo na kandidaturu naivnog slovačkog slikarstva. Radimo i na tom planu, tiho i mirno, ja sam čovek koji voli da se pohvali ne potezima koje povlači, nego rezultatima - navela je Gojkovićeva.

Šljivovica bi trebalo da se upiše na listu kao element društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i uporebom tradicionalnog pića od šljive.

Šljivovica proizvedena u našoj zemlji je tek 2016. godine od Evropske unije dobila sertifikat o geografskom poreklu i od tada nosi zaštićeno ime "Srpska šljivovica".

Na listi Uneskoa iz Srbije su već upisani krsna slava, kolo i pevanje uz gusle, a od prošle godine i zlakuska lončarija.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track