MILAN GRUJIĆ U PULSU SRBIJE: Društvene mreže ne bi trebalo da budu politički orjentisane
Foto: Kurir

digitalni totalitarizam

MILAN GRUJIĆ U PULSU SRBIJE: Društvene mreže ne bi trebalo da budu politički orjentisane

Društvo -

Pre samo dva meseca unazad Tviter, Fejsbuk i Jutjub nalozi tada još uvek aktuelnog predsednika amerike Donalda Trampa su bili blokirani. Potezi ovih gigantskih i uticajnih komapnija skrenuli su pažnju na opasne poteze sferi digitalne komunikacije i društvenih mreža. Da li društvene mreže koje bi trebalo da služe za komunikaciju i iznošenje mišljenja smeju da budu politički ili na bilo koji drugi način orjentisane i da li je slučaj blokade predsednika Venecuele vid digitalnog totalitarizma govori Milan Grujić, osnivač Infinite Media Group.

U situaciji kada se posebno mladi ljudi dominantno informišu upravo preko digitalnih medija, ovde se pojavljuju ozbiljni problemi i izazovi koji suštinski ugrožavaju opstanak stvarne slobode?

- Društvene mreže su zamišljene kao mesto gde bi svako imao pravo na svoj glas, a ovim merama je napravljen apsolutni presedan. Društvene mreže se oslanjaju na algoritme: Sve kompanije podležu zakonima, a sve nas nerviraju dvostruki aršini, ali mnogi zaboravljaju da su to sve privatne kompanije koje imaju svoju politiku i pravila, kaže Grujić.

- U digitalnom dobu ništa ne može garantovati privatnost, kaže Grujić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:16

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Tihomir Stanić pozivaju sve da se VAKCINIŠU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track