SKANDAL U KRAGUJEVCU! Albanci na fakultetu doktorirali na temama vezanim za NEZAVISNO KOSOVO
Foto: Printscreen

SADA SU NA FUNKCIJAMA NA KiM

SKANDAL U KRAGUJEVCU! Albanci na fakultetu doktorirali na temama vezanim za NEZAVISNO KOSOVO

Društvo -

Kosovski Albanci dobijali su doktorske disertacije na Univerzitetu u Kragujevcu, a da, prema nezvaničnim podacima MUP-a, u to vreme nisu ni boravili u centralnoj Srbiji. "Kragujevački studenti" danas su na funkcijama na Kosovu i Metohiji.

Sve ove doktorske disertacije, sada pronađene, štampane su tokom 2016. godine i direktno upućuju na bahatog rektora Nebojšu Arsenijevića. Na do sada pronađenim diplomama je potpis Arsenijevića.

Dodatno sramotan i poguban deo afere "diplome" je činjenica da je deo "albanskih studenata" sa KiM doktorirao u Kragujevcu upravo na temama koje se odnose na Kosovo kao nezavisnu državu. Teme koje su "polagali" između ostalih su "Upravljanje procesom integracije Kosova u EU - ekonomski, politički i sociološki aspekti pridruživanja EU", ali i za Srbe posebno bolna tema "Uloga javnog tužioca u krivičnim postupcima na Kosovu". Jedan od njih dobio je i orden što je 1990. godine potpisao "deklaraciju o nezavisnosti Kosova".

Kosovski Albanci su kod Arsenijevića postajali doktori nauka ekonomije, prava...

Nebojsa Arsenijevic
foto: Printscreen

Sumnja se da je tako odrađeno 15 diploma kosovskih Albanaca. Za sada se došlo do kompletne diplome izdate na ime Safet Hodža, a ostale su pronađene u posebnom fajlu u kompjuteru na Univerzitetu u formi pripreme za štampu. Osnovano se sumnja da su i one odštampane, potom potpisane i izdate. Naravno, bez ikakvog pravnog osnova jer Univerzitet u Kragujevcu nikada nije upisao te kosovske Albance, niti poseduje njihove doktorske disertacije, niti se one nalaze na generalnom spisku disertacija.

U celokupnu prevaru, koja se odvijala na Univerzitetu u Kragujevcu i donosila masnu zaradu, uključen je Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) u kojem je bahati rektor Arsenijević na funkcijama još od 2004. godine.

Bio je direktor studijskog programa ECPD i izvodio ga na Univerzitetu iako ga nikad nisu usvojili organi Univerziteta u Kragujevcu. U vreme kada su izdavane diplome kao rektor Univerziteta u Kragujevcu bio je i dekan na ECPD i radno angažovan kao profesor (2016). Deo kosovskih Albanaca u svojoj biografiji vešto je izbegao pominjanje Kragujevca i navode samo drugog potpisnika na diplomi ECPD kao ustanovu gde su doktorirali.

Generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu Marko Lukić kaže da su u proceduri provere 15 doktorskih disertacija za lica sa područja Kosova i Metohije i Republike Makedonije, za koja postoji sumnja da su stekli diplome na Univerzitetu u Kragujevcu, bez upisa na prethodne studijske programe i bez dozvole za rad za njihovo izvođenje. Lukić je u izjavi za RTS rekao da je svu dokumentaciju oko spornih diploma, Univerzitet u Kragujevcu predao je policiji radi preduzimanja daljih radnji.

Ovo su doktorandi:

1. Raif Ramabaja - njegova tema je "Strategijski menadžment u kompanijama Kosovskog Pomoravlja" i "doktor je nauka menadžmenta". Još pre rata bio je poslanik, a posle i predsednik opštine. Hapšen je 1990. zbog potpisivanja "deklaracije o nezavisnosti Kosova". Pominje se u dokumentima EU da je ranjen 1999, a 2004. Ibrahim Rugova odlikovao ga je kao jednog od poslanika koji su 1990. potpisali "deklaraciju o nezavisnosti KiM".

2. Baškim Arifija - "doktor ekonomskih nauka" na temu "Upravljanje procesom integracije Kosova u EU",

3. Enes Sadovica - "doktor ekonomskih nauka",

4. Fadil Krasnići - "doktor ekonomskih nauka",

5. Hašim Čolaku - "doktor pravnih nauka",

6. Ilaz Duli - "doktor ekonomskih nauka",

7. Ilir Rodiki - "doktor nauka menadžmenta",

8. Muhamed Diša sa temom "Interakcije između marketinga i kvaliteta kod malih i srednjih preduzeća na KiM" je "doktor ekonomskih nauka",

9. Nuhi Sela - "doktor nauka menadžmenta",

10. Osman Ejupi - sa temom "Institucionalna analiza politike konkurencije na Kosovu" je "doktor ekonomskih nauka",

11. Safet Hodža- sa "Javnim nabavkama - pravni i praktični razvoj na Kosovu" je "doktor pravnih nauka",

12. Šukrie Rama - sa temom "Visoko obrazovanje na Kosovu - izazovi i preporuke" je "doktor nauka menadžmenta",

13. Vehebi Sofiu - na temu "Uticaj zagađenosti vazduha na solarne panele na Kosovu" dobija titulu "doktora tehničkih nauka",

14. Veli Lecaj - "Politika proizvoda u privredi Kosova" ga dovodi do "doktora ekonomskih nauka",

15. Vjolca Visoka Hasani - "Značaj međunarodnog biznisa na Zapadnom Balkanu sa fokusom na Kosovo" i eto ga "doktor ekonomskih nauka".

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track