01:40

Advokatica Milina Dorić brani dr Jovanu Stojković

VAKSERI I ANTIVAKSERI

OKRŠAJ U USIJANJU DANA: Advokatica branila Jovanu Stojković, a onda se uključio dr Stevanović KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

Milina Dorić, advokatica Jovane Stojković koja je juče saslušana u SBPOK zbog širenje panike među građanima svojim antivakserskih stavova, govorila je u Usijanju dana o tome da li oseća odgovornost i kako reaguje na optužbe.

"Krivično delo širenja panike i nereda predstavlja krivično delo iz člana 343 Krivičnog zakonika republike Srbije i vrlo je precizno navedene koji kumulativni elementi moraju da budu prisutni da bi postojalo biće tog krivičnog dela. Dakle, ko iznošenjem ili pronošenjem lažni vesti izazove paniku ili teže narušavanje javnog reda i mira, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom", objasnila je ona.

Advokatica je dodala da u slučaju da u slučaju da je delo učinjeno putem sredstva javnog informisanja ili na javnom skupu, počinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.

"Za ovo krivično delo mora da postoji umišljaj, odnosno da je ta vest odnosno ta tvrdnja lažna, da je netačna. To mora da postoji, da obuhvati umišljaj", rekla je.

Kada je prozvan pedijatar dr Tomislav Stevanović, koji je pokrenuo krivičnu prijave protiv Jovane Stojković još pre tri godine, Dorićeva je negodovala.

"Jel on pravnik, da vas pitam. Kako možemo da znamo da je nešto lažno, šta je nešto lažno?", protivila se ona, dok je doktor zaključio da u slučaju da je puste, "gospođa može da priča do osam sati".

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track