01:50

Antivakseri ne znaju šta sadrže najobičniji antibiotici

antivakserska logika

BRINE IH SADRŽAJ VAKCINE, A NE ZNAJU ŠTA SADRŽE LEKOVI: Puni aluminijum hidroksida i polietilen glikola KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

U Srbiji je vakcinisano više od dva miliona ljudi, ali antivakseri ne odustaju od svoje kampanje protiv imunizacije - nastavljaju da šire paniku, propagirajući stavove koji nemaju naučno utemeljenje, zaboravljajući na činjenicu da vakcina spasava život.

Država je odlučila da, ipak, antivakcinašima stane na put. Nekoliko osoba je prethodnih dana saslušano u SBPOK zbog krivičnog dela izazivanja panike i nereda.

Oni su preko društvenih mreža širili dezinformacije i različite teorije a neke od tih mitova razotkrivaju nam i stručnjaci.

Tanja Ćirković Veličković sa Hemijskog fakulteta kaže da i na uputstvima sa antibiotika može da vidi da postoje neželjeni efekti ili alergijske reakcije.

1 / 1 Foto: Profimedia

"Sa druge strane, da li vam kada odete da kupite kesu kikirikija na kikirikuju piše da postoje odgovarajući alergeni? Vrlo retko su te reakcije izuzetno škodljive. Recimo, aluminijum hidroksid, polietilen glikol, to su sve sastojci koji se nalaze u lekovima", objašnjava ona.

Sociolozi dodaju da nisu svi oni koji ne žele da prime vakcinu antivakcinaši, već oni koji agresivno zloupotrebljavaju lične stavove utičući tako na šire mase.

Sociolog Andrej Kubiček kaže da treba praviti razliku između ljudi koji su oprezni prema vakcinama i strepe iz određenih razloga koji mogu biti i objektivne i subjektivne prirode, i onih koji svoje privatne stavove iznose u javnost, zloupotrebljavajući različite medije i vrše krivično delo.

Na kraju, poslušajte šta o svemu tome kažu građani u anketi Kurir televizije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:33

Jelica Dabović krajnje burno reagovala zbog etikete antivaksera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track