ZORA DOBRIČANIN ZA KURIR O ANTIVAKSERIMA: Za krivično delo izazivanje panike i nereda predviđena kazna zatvorom do pet godina!
Foto: Zorana Jevtić

sankcije

ZORA DOBRIČANIN ZA KURIR O ANTIVAKSERIMA: Za krivično delo izazivanje panike i nereda predviđena kazna zatvorom do pet godina!

Društvo -

U okviru velike policijske akcije protiv antivakcinaša u četvrtak je uhapšeno pet osoba među kojima su i dr Jovana Stojković, predsednica pokreta "Živim za Srbiju", kao i Jelica Dabović, sestra košarkašica Milice i Ane Dabović.

One su samo neke od mnogih javnih ličnosti koje su pozivale građane da se ne vakcinišu protiv koronavirusa, u situaciji kada se u bolnicama na hiljade građana borilo za živote, a dnevno je umiralo i nekoliko desetina ljudi. Advokat Zora Dobričanin Ikodinović kaže za Kurir da krivično delo izazivanje panike i nereda spada u grupu krivičnih dela protiv javnog reda i mira, te da je za ovo delo predviđena i kazna zatvorom do pet godina.

- Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom. Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina - navodi naša sagovornica.

Ona kaže da je ovde od presudnog značaja utvrditi da je vest ili tvrdnja lažna, kao i dokazati da je to što je izneto dovelo do posledica koje zakon predviđa.

- Naravno, kao i kod svakog krivičnog dela bitno je utvrditi da li postoji i kakav umišljaj kod onog ko vesti ili tvrdnje iznosi ili pronosi. Neophodno je utvrditi da li postoji posledica - panika, teže narušavanje javnog reda i mira, osujećenje ili značajnije ometanje sprovođenja odluka državnih organa i onda utvrditi da li postoji uzročna veza između radnje i posledice - navodi.

Advokat Zora Dobričanin Ikodinović ističe i da bi, oni koji se okupljaju i ne nose maske, kao što je, primera radi, bio subotnji skup antivakcinaša ispred spomenika Stefanu Nemanji, potencijalno takođe mogli dobiti zatvorsku kaznu.

- Prema članu 249. Krivičnog Zakonika onaj ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine. Naravno, ako se dokaže postojanje svih neophodnih elemenata tog krivičnog dela i opet - uzročna veza između radnje i posledice - objašnjava ona.

Kurir.rs/R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track