OŠTRE SANKCIJE ZA ONE KOJI IZAZIVAJU PANIKU I NERED: Antivakcinašima preti i do pet godina zatvora!
Foto: Kurir, Tanjug, Shutterstock

ozbiljna pretnja po zdravlje

OŠTRE SANKCIJE ZA ONE KOJI IZAZIVAJU PANIKU I NERED: Antivakcinašima preti i do pet godina zatvora!

Društvo -

Pojedinicima, koji u sred pandemije koronavirusa javno huškaju građane da se ne vakcinišu, servirajući im pritom neproverene i neistinite informacije, preti kazna zatvora i do pet godina, saznaje Kurir.

Sagovornici našeg lista ističu da u demokratskom društvu svako ima pravo na svoj stav, ali da, ako se njime ugrožava nečiji život, onda to nije različito mišljenje već ozbiljna pretnja po zdravlje, te da država mora učiniti sve da zaštiti živote svojih građana.

Podsetimo, u sklopu velike policijske akcije protiv takozvanih antivaksera u četvrtak su, između ostalog, uhapšene dr Jovana Stojković, predsednica pokreta "Živim za Srbiju", kao i Jelica Dabović, sestra košarkašica Milice i Ane Dabović. Međutim, one su samo neke od mnogih javnih ličnosti, koje su u trenutku dok je u Srbiji svakog dana umiralo na desetine ljudi, pozivali na nepoštovanje mera i izbegavanje imunizacije.

Zora Dobričanin
foto: Zorana Jevtić

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović kaže za Kurir da krivično delo izazivanje panike i nereda spada u grupu krivičnih dela protiv javnog reda i mira za koje je zaprećena kazna zatvorom i do pet godina.

- Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kzniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom. Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina - navodi naša sagovornica.

Ona kaže da je od presudnog značaja da se utvrdi da je vest ili tvrdnja lažna i takođe da se dokaže da je to što je izneto dovelo do posledica koje zakon predviđa.

- Neophodno je utvrditi da li postoji posledica - panika, teže narušavanje javnog reda i mira, osujećenje ili značajnije ometanje sprovođenja odluka državnih organa i onda utvrditi da li postoji uzročna veza između radnje i posledice.

Marija Zdravković, KBC Bežanijska kosa
foto: Printscreen RTS

Direktorka KBC "Bežanijska kosa" dr Marija Zdravković kaže za Kurir da hapšenja antivaksera predstavljaju adekvatnu reaciju države u cilju zaštite života svojih stanovnika.

- Niko od vakcinisanih i revakcinisanih do sada nije umro od korone u našoj bolnici. Ako se ne vakcinišete osudili ste sebe i predali ste se koroni. Postoji različito mišljenje, ali ako njima ugrožavate nečiji život onda ono više nije drugo mišljenje, već je ozbiljna pretnja po zdravlje - kaže dr Zdravković i dodaje da je posebno nelogično što među antivakcinašima ima i zdravstvenih radnika, koji umesto da budu prosvetitelji u društvo unose nemir, strah i haos.

Milanko Šekler
foto: printscreen RTS

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler rekao je prethodno za K1 da lekarima koji su protiv vakcinacije treba oduzeti dozvolu za rad.

- Ukoliko biste na Medicinskom fakultetu na predmetu Mikrobiologija rekli da virus ne postoji, vi nema šanse da prođete ispit, vi morate da odgovorite na pitanje, a ako ne odgovorite ne možete da dobije prelaznu ocenu, a samim tim ne možete da dođete do diplome lekara - rekao je Šekler.

kolo, spomenik Stefanu Nemanji
foto: Instagram

Brnabić: Ugrožavaju nacionalnu bezbednost

Antivakseri igrali kolo ispred spomenika

Ni hapšenja pet antivakcinaša nije sprečila njihove istomišljenike, koji se protive vakcinisanju i merama uvedenim protiv koronavirusa, da se u subotu ponovo okupe i igraju kolo oko spomenika Stefanu Nemanji. Nekoliko desetina njih, prošetali su se gradskim ulicama noseći ikone, da bi se kod spomenika uhvatili u kolo i zaigrali u situaciji kada je u Srbiji skoro 8.000 kovid pacijenata hospitalizovano. Oni pritom nisu nosili maske i niti poštovali bilo kakve epidemiološke mere.

Ana Brnabic
foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

Premijerka Ana Brnabić istakla je juče da taj skup nije bio prijavljen, ali da policija nije reagovala jer je okupljanje bilo mirno. Ona je, međutim, ocenila da antivakseri objavama protiv vakcinacije na društvenim mrežama "ozbiljno" ugrožavaju nacionalnu bezbednost.

- Mislim da je to bila važna poruka koju država šalje - rekla je ona za Prva tv komentarišući privođenje pet osoba zbog objavljivanja poruka protiv vakcinacije i dodala da se najmanje jedna od osoba koje su privedene, vakcinisala protiv korone:

- To je najstrašnije moguće licemerje, ugrožavate tuđe živote a pobrinuli ste se za svoj.

Činjenice/Slovo zakon

Izazivanje panike i nereda Član 343

- (1) Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrdnja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom

- (2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina

Prenošenje zarazne bolesti Član 249

- Ko ne postupa po propisima, odlukama ili naredbama za suzbijanje ili sprečavanje zaraznih bolesti, pa usled toga dođe do prenošenja zarazne bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine

Goran Vesic, svađa, Jovana Joksimovic, Mila Alečković, jutarnji program
foto: Printscreen/K1

Opasno delovanje

I oni su pozivali građane da se ne vakcinišu

Kontroverzne, netačne i opasne stavove o vakcinama u javnosti su, pored ostalih, iznosili i pulmolog dr Branimir Nestorović, inženjer geologije Miroljub Petrović, scenarista i doktor nauka Maja Volk, specijalista onkologije i radiologije Dr Novica Ćeranić, kao i klinički psiholog i političarka Mila Alečković koja se nedavno "proslavila" izjavim da masku ne nosi jer izaziva pneumoniju", kao i da vakcine predstavljaju genetski tretman. Ostaje nepoznato da Alečkovićeva nosi masku u Francuskoj gde je završila specijalizaciju i gde često boravi, a gde su kazne za nenošenje 135 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track