BAŠTE SU DANAS POČELE DA RADE, A OD SUTRA VREME KATASTROFA! Ugostitelji se hvataju za glavu, SAMO IM JEDNO PREOSTAJE (FOTO)
Foto: Nikola Anđić

AGONIJA BEZ KRAJA

BAŠTE SU DANAS POČELE DA RADE, A OD SUTRA VREME KATASTROFA! Ugostitelji se hvataju za glavu, SAMO IM JEDNO PREOSTAJE (FOTO)

Društvo -

Svi se pitaju - dokle više?

U Srbiji je od juče dozvoljeno da bašte ugostiteljskih objekata rade, a to su mnogi s nestrpljenjem dočekali! Kako vlasnici, tako i svi oni ko su iškivali kada će ponovo moći da sednu sa prijateljima i da ćaskaju uz pićence. A bogami i oni kojima prija da sami za stolom uživaju u prijatnom prolećnom danu listajući novine.

Bašte kafića bile su, kako smo mogli da primetimo u srpskoj prestonici - prepune. Distancu gotovo niko ne poštuje, ni u većim ali ni u manjim lokalima. Ljudi, mahom mlađi, baškarili su se u baštama. Upijali su sunce, a neki su čak bili i u kratkim rukavima! Opuštenim ponašanjem su pokazali da je relaksacija mera baš ono što su čekali! Inače, ugostiteljski objekti u Srbiji zatvoreni su od 16. marta zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Bašta relaksirane mere
foto: Nikola Anđić

I taman kad se obradovao i narod i ugostitelji, sve pade u vodu jednom vremenskom prognozom! Sneg, kiša i niske temperature pred nema sve će da pokvare, što će opet da obustavi rad bašti.

Bašta relaksirane mere
foto: Nikola Anđić

Ugostitelji su tokom pandemije doživeli najveći sunovrat, a sada smo kod njih ponovo smo mogli da vidimo - očaj. Vreme pred nama koje je iole moglo da nadoknadi njihove finansijske gubitke i pruži im mali finansijski "procvat" dugoročnom vremenskom prognozom pao je u vodu. - Očajni smo. Čekali smo lepo vreme i otvaranje barem bašti, ako ne celog lokala. Sada su nam otvorene bašte, a uz poštovanje epidemioloških mera to znači da u bašti možemo da imamo svega nekoliko gostiju - rekla nam je menadžerka jednog manjeg lokala ispred kog je postavila samo tri stola - i dodala da je vremenska prognoza na sve to došla kao šlag na tortu. - Kad krene kiša, sneg i hladno vreme, ni ta tri stola i nekoliko gostiju nećemo imati! Ostaće nam jedino da ponovo prodajemo kafu za poneti i imamo pazar od jedva 1.000 dinara dnevno - zaključila je sagovornica Kurira.

Bašta relaksirane mere
foto: Nikola Anđić

Meteorolog Đorđe Đurić otkrio nam je da ćemo od petka opet uživati u baštama.

Đorđe Đurić, Meteorolog
foto: Screenshot

- Iako nas je na kratko obeshrabrila loša vremenska prognoza koja je najavljena, prema rečima meteorologa Đorđa Đurića u lepom vremenu u baštama kafića moći ćemo opet da uživamo od petka. Imamo samo dva, tri dana zahlađenja. U petak nas opet očekuje lepo vreme, a naredne nedelje ne bi trebalo da većih pogoršanja vremena, rekao je on dodavši da su ovo verovatno poslednji trzaji zime.

Vremenska prognoza do kraja nedelje

Utorak: 1/8, kiša Sreda: 1/9, kiša i susnežica Četvrtak: 0/10, oblačno Petak: 2/14, sunčano Subota: 6/18, pretežno oblačno Nedelja: 6/17, oblačno

Podsećanja radi, ovo su pravila ponašanja u baštama kafića:

- Za istim stolom može da sedi najviše petoro ljudi - Obavezan je razmak od dva metra među ljudima. - Maska obavezna i za stolom, čak i dok se čeka na porudžbinu, ali i u periodu dok ne konzumirate hranu i piće. - Ista pravila važe i za one koji nisu vakcinisani i za one koji su primili obe doze vakcine - Ništa od žive muzike, čak ni u baštama.

Iako su mere relaksirane, ima i onih koji ne odustaju od toga da zaštite sebe i druge. Tako smo u baštama kafića mogli da zateknemo starije sugrađane, koji su poštovali distancu od dva metra, družeći se pod maskama! Neki su uz štampu uživali i sami, takođe pod maskama i preporukama struke. Stari su se još jednom pokazali kao najodgovorniji.

Bašta relaksirane mere
foto: Nikola Anđić

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track