PULS SRBIJE

PREDNOSTI DUALNOG OBRAZOVANJA U SRBIJI: Bolja stručnost, brže zapošljavanje i veća mogućnost za rad u Srbiji KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

Na fakultetima u Srbiji uskoro će biti u ponudi dualni studijski programi, a odevno inženjerstvo i dizajn među prvima su koji će biti razvijeni u saradnji poslodavaca i Fakulteta tehničkih nauka u Čačku. Mašinski fakultet u Beogradu već nudi takav master program.

Učenje kroz rad trebalo bi da odgovori potrebama privrede i studenata, da omogući brzo zapošljavanje mladih budućih stručnjaka, kao i njihov ostanak u Srbiji.

-Projekat Erazmus plus i dalje ide, kroz njega mi smo učili od naših partnera iz inostranstva u na osnovu toga smo napravili Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju, koji je Skupština Republike Srbije usvojila. U sledećoj fazi smo išli na usvajanje akreditacije, i u martu ove godine konačno su se uspostavili uslovi za otpočinjanje dualnih studija, koje predstavljaju učenje kroz rad - navodi dr Nenad Zrnić.

I sudenti su zadovljni ovim novinama u obrazovanju. Jovana Popović iz Studentskog parlamenta FON navodi da će ovaj vid obrazovanja i te kako značiti studentima pri gradnji karijere.

-Studenti su imali glas vezano za ovo. Mislim da bi dualno obrazovanje mnogo značilo studentima za dalje građenje njihove karijere i profesije - kaže Jovana Popović.

Kurir.rs

Bonus video:

02:22

Dr. Moma Jakovljević o vakcinaciji za Kurir televiziju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track