Najnovije vesti

ZNATE LI KOLIKO JE PUTA BOMBARDOVANA NAŠA PRESTONICA? Malo Beograđana ima tačan odgovor, mladi nemaju predstavu o Vaskrsu 1944.
Foto: arhiva, Youtube Printscreen

GLAVNI GRAD ČESTA META NAPADA

ZNATE LI KOLIKO JE PUTA BOMBARDOVANA NAŠA PRESTONICA? Malo Beograđana ima tačan odgovor, mladi nemaju predstavu o Vaskrsu 1944.

Društvo

Većina građana zna da je na današnji dan pre tačno 80 godina bombardovan Beograd, ali i da je Srbija doživela još dva bombardovanja u proteklih osam decenija, savezničko na Vaskrs 1944. godine i NATO u proleće 1999. godine, pokazala je anketa Tanjuga.

Međutim, za većinu mladih ispitanika bombardovanje iz 1944. je potpuna nepoznanica.

Jedan stariji sugrađanin kaže da je bombardovanje Beograda na današnji dan 1941. godine ratni zločin koji je naneo višestruku štetu nasoj zemlji, narodu i kulturi.

"Treba da im služi na čast, bombardovanjem je u jednoj sekundi nestalo 350.000 starih knjiga iz XII I XIII veka, sa željom da se izbriše identitet jednog naroda", rekao je on.

bombardovanje, 1941., 6. april
foto: arhiva, Youtube Printscreen

Za šestoaprilsko bombardovanje, ali i savezničko tomom Drgog svetskog ratam znale i dve učenice srednje škole u Beogradu koje se nadaju da se takve stvari više nikada neće ponoviti.

"Treba da odražavamo dobre odnose sa našim susedima i treba da živimo u budućnosti a ne u prošlosti", smatra jedna od njih.

Penzioner iz Beograda skreće pažnju na činjenicu da je Beograd u Drugom svetskom ratu oba puta bombardovan na Vaskrs i da je strašno to što je Srbija doživela.

"Bombardovali su nas najpre Nemci, pa Englezi, a zatim i NATO trupe. Čak 19 najjačih sila na svetu bombarduje jednu malu, slobodnu zemlju od 6 miliona stanovnika. Kakva mizerija!", dodao je.

NATO Bombardovanje
foto: EPA, Printscreen YouTube

Penzionerka iz Beograda nije znala koliko puta je Beograd bombardovan ali se jasno seća poslednjeg bombardovanja 1999. godine.

"Smatram da je užasno to sto su nam uradili a posledice toga osećaju se i danas".

Nekoliko mladih nije znalo koliko puta je Beograd bio bombardovan, a neki su se i dvoumili.

Pojedini sugrađani pokazali su da znaju ove istorijske podatke, ali na pitanje o bombardovanju u Srbiji nisu želeli da se izjašnjavaju.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...