08:15

Otvorena izložba April 41. u Domu vojske povodom 80 godina od bombardovanja Beograda

Izložba povodom 80 godina od bombardovanja

OVO JE BORBENA UNIFORMA HEROJA ŽUNIĆA: Zavirite u lične predmete i sudbinu pilota jugoslovenskog vazduhoplovstva KURIR TELEVIZIJA

Društvo -

U Domu vojske otvorena je izložba "April 41" povodom 80 godina od bombardovanja Beograda.

Na putovanje sećanja kroz lične sudbine hrabrih pilota, ali i svojevrsnog svedočanstva o duhu naroda u ratnom okruženju, poveo nas je viši kustos u Vojnom muzeju Vuk Obradović.

"Naša ideja je bila, ne samo da pokažemo ono uobičajeno kada se priča o aprilskom ratu, već da pokušamo da na drugačiji način govorimo o tom vremenu, dajući veći značaj herojima koji su obeležili to vreme, a ostali su zaboravljeni u narednim decenijama, o njima se nije govorilo i nisu spominjani u čitankama", objasnio je kustos.

Neki od heroja Jugoslovenske avijacije bili su kapetan Miloš Žunjić, narednik Milivoje Bošković i poručnik Radomira Lazarevića, a osim njihovih ličnih predmeta, borbenih uniformi, na izložbi su predstavljene i uniforme i letelice njihovih protivnika.

Velimir Isaković iz Udruženja linijskih pilota Srbije kaže da imamo sjajnu tradiciju na koju moramo da budemo potpuno ponosni.

"Mi imamo dosta pogrešnu predstavu o dešavanjima pre Drugog svetskog rata i identitetima ljudi koji su činili našu vojsku, odnosno oružane snage. Kada govorimo o avijaciji, naša avio-kompanija Aeroput bila je jedna od prvih pet aviokompanija koje su osnovane u svetu. Piloti našeg vazduhoplovstva su bili koncimpirani u intelektualnom smislu kao pravi građani, to je bio građanski kadar koji je bio integrisan u građanske strukture tadašnjeg društva. Njihov stil oblačenja, ovde vidimo borbeni komplet pilota Žunića, koji predstavlja dizajn jakni za pilote lovce. Ne vidimo paradnu uniformu koja je bila potpuno u standardu onoga što je bila uniforma italijanskog i nemačkog oficira koji je dizajnirao Hugo Bos. Govorimo o jednom gospodskom, građanskom staležu, vitezovi u svakom smislu te reči", kaže Velimir Isaković.

Izložba je otvorena do 16. maja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track