MINISTAR MOMIROVIĆ: Moramo učiniti dodatne napore da nijedno dete ne pogine ni kao putnik, ni kao pešak, niti vozeći bicikl
Foto: Ana Paunković

predložiće kampanju za zaštitu mališana u saobraćaju

MINISTAR MOMIROVIĆ: Moramo učiniti dodatne napore da nijedno dete ne pogine ni kao putnik, ni kao pešak, niti vozeći bicikl

Društvo -

BEOGRAD - Podizanje nivoa bezbednosti dece u saobraćaju je veliki izazov za svaku zemlju pa i našu, kaže ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i navodi da će predložiti kampanju koja će vozače stalno upozoravati na poseban oprez.

U saopštenju ministra Momirovića se navodi da je u Srbiji od početka ove godine u saobraćaju poginulo troje dece.

Jedno kao pešak u Nišu zbog bahate vožnje, drugo u Rajkovcu zbog neprilagođene brzine bahatog vozača, a treće kada je u Sonti stradalo dvogodišnje dete. Lane je u saobraćaju poginulo 12 dece, sedmoro kao putnici, četvoro kao pešaci a jedno vozeći bicikl.

"Ako uzmemo u obzir da je za tri godine, od 2016. do 2018. stradalo 41 dete, ne možemo reći da nema napretka kada je reč o njihovoj bezbednosti. Naprotiv, dosta toga je urađeno, ali moramo učiniti i dodatne napore da nijedno dete ne pogine ni kao putnik, ni kao pešak, niti vozeći bicikl", navodi se u saopštenju.

Ističe se da je neprilagođena brzina u najvećem broju slučajeva glavni uzrok stradanja dece kao pešaka, zbog čega svaki učesnik u saobraćaju mora brzinu da prilagodi uslovima puta.

"Izgubljene dečije živote ne možemo da vratimo, ali zato svakoga dana moramo da podsećamo da smo mi odrasli odgovorni za njihovo bezbedno odrastanje", naglašava se u saopštenju ministra Momirovića.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja